Kineserne blev mast: Danmark åbner VM med sikker sejr

07/12/2013

Jagten på VM-medaljer er indledt, to point er sikret, Danmark er i gang.

Dermed er det vigtigste sagt om den forventede danske åbningssejr ved VM i kvindehåndbold i Serbien, hvor Kina lørdag aften blev besejret med 44-21 i en kamp, der aldrig rigtig blev ophidsende.

Det bliver åbningskampe i øvrigt sjældent, fordi spillerne lige skal "mærke hallen" og have rystet stivheden ud af kroppen.

Landstræner Jan Pytlick havde da også på forhånd varslet, at storspillet formentlig ikke ville komme i de første kampe, og det danske angrebsspil haltede da også noget i kampens indledning.

Først da kineserne løb tør for kræfter i anden halvleg, blev klasseforskellen virkelig tydelig.

De to playmakere, Kristina Kristiansen og Jane Schumacher, var længe om at få timing i angrebene, og specielt før pausen var det en lettere rodet dansk indsats i en aldeles stemningsforladt hal i Nis.

Når danskerne alligevel fik opbygget en solid 19-13-føring ved pausen, skyldtes det primært, at holdet fik meget fint gang i kontraspillet, der er et våben, der skal være ladt, hvis Danmark skal nå langt ved VM.

Det hjalp også, at kinesernes to målmænd præsterede blot to redninger i kampens første 30 minutter, hvor det mest sindsoprivende var, at den sædvanlige topscorer Ann Grete Nørgaard faldt til jorden under et fremstød og måtte forlade banen.

Meldingerne lød på en kraftig forvridning af ankelen, og Nørgaard kom ikke i kamp mere lørdag.

På den modsatte fløj startede Trine Østergaard, men det var hendes afløser, Maibritt Kviesgaard, der gjorde størst indtryk med sikker udnyttelse af chancerne.

Pytlick varslede før kampstart, at han ville have alle sine spillere i aktion, så de kunne føle, at de var i gang ved VM, og han kan glæde sig over, at hele 12 forskellige markspillere kom på listen over målscorere.

Det er den bredde, danskerne selv mener er en af deres største trumfer i en lang turnering, hvor det er vigtigt, at der er kvalitet i andenkæden.

Til gengæld må landstræneren stadig gruble over besætningen på målmandsposten, hvor han har erklæret helt åben kamp.

Rikke Poulsen imponerede ikke i første halvleg, hvor hun blev noteret for en redningsprocent på 28. Cecilie Greve fik lidt bedre fat efter pausen, men det faldt også sammen med, at kineserne tabte pusten og mistede modet.

Kina magtede blot én scoring i de første 18 minutter af anden halvleg. Danskerne lavede i den periode 16 mål i træk, og så var den forventede storsejr en realitet.

Kristina Kristiansen og Jane Schumacher blev topscorere med hver seks mål i en dyst, der ikke blev den store udfordring for Pytlicks mandskab. Det bliver formentlig lidt sværere søndag aften, hvor Japan er modstanderen i kamp nummer to.