Kineserne lider under luftforurening - trods forbedringer

Luftforureningen i Kinas største byer er blevet mindre i første halvdel af indeværende år, siger miljøorganisationen Greenpeace. Men niveauerne af forurening i Kina er dog stadig langt over de globale og nationale standarder.

- Det gennemsnitlige niveau på PM2,5, som er en betegnelse for små, skadelige partikler, der trækker ned i lungerne, faldt med 16 procent i 189 byer i Kina. I 18 byer blev luftforureningen forøget, skriver den internationale miljøorganisation i en pressemeddelelse.

Fra januar til juni i år faldt PM2,5-niveauet i hovedstaden Beijing med 15,5 procent, men gennemsnittet ligger alligevel på 77,8 mikrogram per kubikmeter.

Verdenssundhedsorganisationen WHO anbefaler, at niveauet ikke overstiger 25 mikrogram.

Niveauet af svovldioxid (SO2), som hovedsageligt forårsages af kulforbrænding, faldt med over 42 procent i Beijing. På landsplan faldt den i gennemsnit 18 procent.

Trods forbedringer er niveauet for luftforurening i 358 byer i gennemsnit fem gange over de retningslinjer, som WHO anbefaler.

Kinesiske byer rammes ofte af voldsom luftforurening fra kul, der anvendes af kraftværkerne og i industrien. Samtidig er biler og klimafaktorer med til at forværre forureningen.

Der er udbredt vrede over forureningen i landet, og regeringen har gentagne gange lovet at mindske brugen af energi fra fossile brændstoffer.

Premierminister Li Keqiang erklærede sidste år "krig" mod forureningen, men han erkendte i marts, at regeringen ikke havde været i stand til at leve op til folks forventninger.

Forinden havde en populær dokumentar bragt Kinas forureningsniveau i fokus i den offentlige debat.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip