Kinesisk import giver kortvarigt lys for svinebønder

Skrevet af admin

04/07/2016

Mest læste i dag

De danske svinebønder kan glæde sig over, at kineserne mangler svin. Eller mere specifikt svinekød, der er en yndet spise i verdens mest folkerige land. Men glæden vil ikke vare evigt.

Kinas egen produktion er faldet, og det forventes at fordoble Danmarks eksport af svinekød til landet i år. En tiltrængt, hjælpende hånd til danske svinebønder, der er presset af en russisk embargo og stor europæisk produktion.

- Der er en pæn vækst i eksporten til Kina, og det kan hente noget af det tabte fra Rusland hjem. Så det kan hjælpe på den økonomiske sundhedstilstand for nogle af landbrugene, siger lektor i samfundsøkonomi ved Aalborg Universitet Mogens Ove Madsen.

Den stigende kinesiske efterspørgsel har ifølge Danish Crown været en udløsende faktor for, at svinenoteringen - prisen per kilogram svinekød selskabet betaler sine leverandører - er steget fra 8,40 kroner i slutningen af februar til nu 10,40 kroner.

Det har hjulpet de trængte, danske svinebønder.

- Det har været i sidste øjeblik, for når jeg kigger på markedet, er der en del svineejendomme til salg. Det er selvfølgeligt ikke en tilfældighed.

- Det er blevet sværere at sige, præcist hvad sundhedstilstanden er for de danske svinebønder. Men det, jeg ser og hører, er, at der er tale om en ret alvorlig krise for svinebønderne.

- De sidste år har været vanskelige, og mange lever af deres kassekredit i banken, siger Mogens Ove Madsen.

De bedre priser, og den hjælpende hånd de er til erhvervet, venter lektoren dog ikke vil vare ved.

- Om det er holdbart, det vil jeg være langt mere i tvivl om. Kinas egen produktion halter lige nu, og det vil ikke blive ved.

- Jeg er overbevist om, at kineserne nok selv skal øge produktionen. Så det vil ikke være en varig glæde dette her, men det kan fint vare et par år, afslutter han.

/ritzau/