Kinesisk skib bliver det første gennem udvidet Panamakanal

Søndag blev den udvidede Panamakanal indviet.

Det skete, da det kinesiske fragtskib Cosco Shipping Panama klokken 7.50 lokal tid begav sig ud på turen igennem kanalen i et nyt spor fra Atlanterhavet til Stillehavet.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Udbygningen af den 102 år gamle kanal har stået på i ti år, og med et nyt og tredje spor, der er bredere end de to gamle, er der nu plads til, at dobbelt så mange skibe kan komme igennem. Dermed undgår skibene den lange sejlads syd om Sydamerika.

- Det er en historisk dag for landet, konkluderede Panamas præsident, Juan Carlos Varela.

Flere statsoverhoveder og udenlandske berømtheder var inviteret med til indvielsen.

USA, som færdiggjorde projektet i 1914, var repræsenteret i form af den amerikanske vicepræsident, Joe Bidens, hustru, Jill Biden, samt den amerikanske ambassadør i Panama.

Men ifølge nyhedsbureauet Reuters dukkede blot en halv snes af de omkring 70 inviterede gæster op.

Analytikere mener, at årsagen til det sløve fremmøde skal findes i skandalen omkring de såkaldte Panama-papirer.

Her har millioner af lækkede dokumenter fra advokatfirmaet Mossack Fonseca afsløret, hvordan nogle af verdens rigeste mennesker bruger lokale selskaber til at undgå at betale skat i deres hjemlande.

Panamas udenrigsministerium er dog af en anden opfattelse. Ministeriet kalder således indvielsen for en diplomatisk succes.

USA og Kina er de to lande, som hyppigst bruger kanalen, og udvidelsen af den forventes at komme den kommercielle trafik mellem Nordamerika og Asien til stor gavn.

Udvidelsen har stået på siden 2007 og er undervejs blevet to år forsinket. Den har kostet mindst 5,5 milliarder dollar svarende til knap 37 milliarder kroner.

Den nye sejlrende kan håndtere skibe på op til 366 meters længde og 49 meters bredde.

Cosco Shipping Panama ventes at dukke op i Stillehavet til midnat søndag dansk tid.

/ritzau/

Dagens Gossip