Kinesiske aktier har kurs mod største nedtur i årevis

Skrevet af admin

19/01/2015

Dagens topnyheder

Aktiemarkedet i Shanghai i Kina har fået en forfærdelig start på ugen.

Da handlen på børsen mandag gik i gang faldt kurserne omgående voldsomt, og aktieindekset ligger efter et par timer omkring seks procent lavere, end da det åbnede.

Det kraftige fald kommer, efter at finansmyndighederne fredag indførte sanktioner over for tre store børsmæglere. Firmaerne er blevet forbudt at oprette nye konti, hvor kunder låner penge til at investere i værdipapirer eller ejendomme.

Tiltaget ses som led i myndighedernes forsøg at skærpe reglerne for de såkaldte skyggebanker, der ikke er underlagt samme tilsyn som de regulerede banker i Kina.

Økonomiske eksperter har advaret om, at skyggebankernes enorme udlån kan forårsage prisbobler på eksempelvis boligmarkedet.

Mandagens nedtur kommer efter nogle stærke uger for kinesiske aktier. Fremgangen har især været ansporet af den såkaldte "margin-handel", hvor investorer for lånte penge køber aktier.

- Finanstilsynets straf til de tre børsmæglere sidste fredag for at have brudt reglerne om margin-handel var et stød mod markedet, siger en finansanalytiker i Shanghai til nyhedsbureauet AFP.

Det store kursfald i Shanghai har ikke forplantet sig til de øvrige aktiemarkeder i Asien.

Hvis kurserne ikke retter sig op i løbet af dagen, vil det være det største fald på børsen i Shanghai siden 2009.

/ritzau/AFP