Kinesiske aktieskvulp giver kun små dønninger i Danmark

Bølgerne er gået højt på de kinesiske aktiemarkeder hen over sommeren, hvor kurserne har vist store udsving både i op- og nedadgående retning.

Senest faldt Shanghai Composite-indekset mere end otte procent mandag og satte dermed rekord med det største fald på en enkelt dag siden februar 2007.

Faldet smittede også af på børserne i Europa, og det danske C20-indeks sluttede mandagen med et kursfald på to procent.

Bjørn Schwarz, der er aktieanalysechef hos Sydbank, mener dog ikke, at der er grund til dansk bekymring over det volatile kinesiske aktiemarked.

Det er snarere de økonomiske nøgletal fra Kina, som kan få kurserne herhjemme til at bevæge sig.

- Den reaktion, vi så i Europa i går, var nok mest en lille forskrækkelse over, hvor meget aktiemarkederne i Kina kunne falde på en dag.

- Men det er måske også et vidnesbyrd om, at den kinesiske økonomi ikke vokser med de syv procent, som de kinesiske myndigheder gerne vil give os indtrykket af. Og det er væsentligt, siger han.

Bjørn Schwarz hæfter sig i den forbindelse ved, at virksomheder som Volvo, Daimler og Philips på det seneste har meldt om lavere aktivitet end forventet på det kinesiske marked, og danske virksomheder kan snart følge efter.

- Det vil vi formentlig også få en pejling af, når vi kommer længere ind i regnskabssæsonen.

- Det vil i givet fald i første omgang ramme industri- og transportsektoren, men seneste kan fødevarer og forbrugsgoder også følge trop, siger han.

Vækstopbremsningen i Kina står i stærk kontrast til udviklingen på aktiemarkedet. Selv efter de seneste kursfald er Shanghai Composite-indekset steget mere end 70 procent over det seneste år.

- Meget af opturen er lånefinansieret, og det er både usundt og uholdbart i længden, specielt i en situation, hvor væksten er aftagende.

Alt tyder på, at markedet er overophedet, og det er det, vi har set symptomerne på hen over sommeren. Og der kan sagtens komme yderligere kursfald, siger Bjørn Schwarz.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip