Kinesiske forskere indtager universiteter

Det er ikke længere blot europæiske og amerikanske forskere, der sidder med pipetter og mikroskoper i danske forskningslaboratorier.

Kinesiske forskere søger i stigende omfang til Danmark, og på Danmarks Tekniske Universitet (DTU) og Aarhus Universitet er hver 10. udenlandske forsker i dag kineser.

Det skriver Kristeligt Dagblad.

På DTU er 151 af de godt 1500 udenlandske forskere og ph.d.-studerende kinesere.

- De kommer til DTU, fordi vi ofte er citeret i internationale forskningstidsskrifter. Efter nogen tid får mange også øjnene op for fordelene ved den demokratiske danske ledelsesstruktur og det rummelige arbejdsliv, siger dekan Martin Bendsøe.

På Københavns Universitet udgør de 91 kinesiske forskere den tredjestørste gruppe blandt de 1300 forskere, kun overgået af tyskere og amerikanere.

- De kinesiske forskere er meget dygtige inden for deres felt, og på nogle forskningsområder overhaler kineserne Europa i øjeblikket, siger chefkonsulent Vivian Tos Lindgaard fra Københavns Universitets særlige International Staff Mobility Center.

Kina øger i disse år forskningsbudgetterne markant, og ifølge Vivian Tos Lindgaard kan det øgede dansk-kinesiske samarbejde betyde, at danske universiteter får bedre muligheder for at søge kinesiske forskningsfonde.

Blandt det videnskabelige personale på Aarhus Universitet er 98 af de 783 udenlandske ansatte kinesere.

Flemming Besenbacher, der er professor i nanovidenskab ved Aarhus Universitet og bestyrelsesformand for Carlsbergfondet, mener, at danskere og kinesere kan lære af hinanden.

Ifølge Flemming Besenbacher betragter kinesiske studerende det som en enestående chance at blive optaget på et universitet.

- Den holdning kunne danske studerende godt lære af. Vores erfaring er, at når de danske studerende kommer sammen med de kinesiske studerende, så bliver de inspireret af disciplinen og kan godt levere, siger han til Kristeligt Dagblad.

/ritzau/

Dagens Gossip