Kinesiske kvaler får aktiemarkedet til at krakelere

Skrevet af admin

07/01/2016

Dagens topnyheder

Natten til torsdag måtte de kinesiske børsmyndigheder trække stikket og lukke børsen. Markedet faldt på et kvarter med fem procent. Efter et pusterum åbnede børsen igen, men måtte lukkes endnu en gang. Denne gang i resten af dagen.

Det var anden gang på en uge, at aktiepanik fik landets børsmyndighederne til at trykke på afbryderknappen. Siden årets start er det toneangivende aktieindeks i Shanghai dykket 12 procent.

- En tiltagende usikkerhed omkring den økonomiske situation i Kina har endnu engang sendt rystelser gennem de finansielle markeder, skriver Nordea om situationen.

Kinesiske investorer er på total retræte på grund af frygt for, at den kinesiske økonomi er midt i en markant opbremsning. Retræten og frygten forplanter sig til resten af verden, der har brug for Kina til at trække væksten.

- Det trækker spor til resten af verden, for vi kan ikke komme uden om Kina længere, det må vi bare erkende, siger seniorstrateg hos Nordea Tine Choi Danielsen.

At komme uden om Kina ville mange ellers ønske lige for tiden, for der er dårlige tegn fra riget i midten.

Mandag viste nøgletal, at fremstillingssektoren går tilbage, og at tilliden i servicesektoren har ramte et 17-måneder lavpunkt. Ugen igennem har den kinesiske regering svækket landets valuta, hvilket ses om et tegn på, at den prøver at stimulere økonomien.

Natten til torsdag fortalte Verdensbanken så, at den nedjusterer sin vækstprognose for Kina til 6,7 procent i år. Milevidt under de tocifrede vækstrater landet oplevede før krisen.

- Vi har længe vidst, at den kinesiske vækst er vigende. Men det, vi skal forstå nu, er, hvor meget Kina har betydet for det opsving, vi havde op til finanskrisen. Det var medvirkende til at styrke forbruget i hele verden, fordi de kunne producere meget billigt, siger Tine Choi Danielsen og fortsætter:

- Det mærker vi rigtigt nu, hvor det går den anden vej.

Ud over Kinas produktion vil det også gøre ondt, hvis Kina rammer en lavkonjunktur. Landet står for omkring otte procent af EU's eksport. Skeler man til Danmark er Kina afgørende for store selskaber som Novo Nordisk og A.P. Møller-Mærsk.

Den danske eksport til Kina er fordoblet fra 2007 til 2014.

/ritzau/