Kinesiske svaghedstegn kan udløse global økonomisk krise

De kinesiske aktier er i frit fald for tiden og trækker de europæiske og amerikanske aktier med sig.

Svaghedstegn fra Kinas økonomi giver nervøsitet i resten af verden, for hvis Kinas økonomi bremser hårdt op, kan det udløse en global krise.

Og de dårlige nyheder øst har nærmest stået i kø i denne uge. Nøgletal fra fremstillings- og servicesektoren har vist tilbagegang, og landet har devalueret sin valuta for at stimulere økonomien, hvilket selvsagt indikerer, at der er et behov for at gøre det.

- Lige nu betyder det mest for danske investorer, men det kan også få betydning for dansk økonomi.

- Vi har set, at dansk økonomi gik tilbage i efteråret, og det skyldtes et fald i eksporten. En stor del af det kom fra opbremsningen i Kina, siger cheføkonom i Sydbank, Jacob Graven.

Kina er vokset til at være en af verdens største økonomier og har været en af de vigtigste lokomotiver i de seneste mange års økonomiske fremgang.

- Og hvis den vækstmotor falder væk, så er der ikke meget vækst tilbage, siger Jacob Graven.

Dermed har den kinesiske økonomi potentialet til at skabe en ny, global økonomisk krise.

- Spørgsmålet er, om man kan stoppe tilbagegangen, eller om det bliver en hård landing, hvor kinesisk økonomi nærmest går i stå. For så kan det blive meget værre, siger Jacob Graven og fortsætter:

- Forestiller man sig skrækscenariet, hvor den kinesiske økonomi bremser helt op i en lang periode, så mener jeg det har potentialet, til at udløse en global krise, uden at det dog bliver på linje med finanskrisen, siger han.

Kina opnåede mange år i træk tocifrede vækstrater, men i 2012 bremsede væksten en smule op, og alt peger på, at det erklærede mål om syv procents stigning i BNP i 2015 bliver svært at nå.

De endelige 2015-tal for Kinas økonomi foreligger ikke endnu.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip