Kirkelig magtkamp er tæt på at aflyse historisk møde

Et kirkemøde, der har ladet vente på sig i 1200 år, risikerer at blive aflyst på grund af en religiøs og politisk magtkamp i den ortodokse kirke.

For første gang siden år 787 står et topmøde blandt verdens ortodokse kirker i kalenderen. Men meget tyder på, at det planlagte møde, der officielt strækker sig fra 19. til 26. juni på den græske ø Kreta, alligevel ikke bliver til noget.

Lektor Annika Hvithamar fra Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier ved Københavns Universitet har fulgt debatten i den russiskortodokse kirke. Hun forventer, at mødet vil blive aflyst eller udsat endnu en gang.

- Principielt er det planlagte kirkemøde historisk meget vigtigt for de ortodokse kirker, der på trods af et stærkt religiøst fællesskab ikke har mødtes i over 1200 år. Og nu risikerer det hele at falde på gulvet, fordi ikke alle ønsker at deltage, siger hun.

På et møde blandt biskopperne i den russiske ortodokse kirke mandag blev det besluttet ikke at deltage i kirkemødet på Kreta. Det sker, efter at kirkerne i Bulgarien, Syrien og Serbien har meldt fra. Og senest også den ortodokse kirke i Georgien.

De mener samstemmende, at mødet ikke er forberedt godt nok, og at der er emner, der skal lægges bedre til rette, inden de meget traditionsprægede ortodokse kirker samles for at løse en række uafklarede teologiske spørgsmål.

Planlægningen af mødet har ellers varet i 55 år, skriver The New York Times og The Guardian.

Dekan Vladimir Vasilik, professor ved universitetet i Sankt Petersborg, forklarer til nyhedsbureauet Tass, at den russiske kirkes afbud skyldes, at russerne opfatter patriarkatet i Konstantinopel - det nuværende Istanbul - som egenrådigt.

Uenigheden om Kreta-mødet er således en magtkamp mellem den indflydelsesrige russiske kirke med dens millioner af tilhængere og lederen af den skrøbelige økumeniske kirke i Konstantinopel, patriark Bartholemæus.

Han anklages ifølge Tass af den bulgarske og russiske kirke for at fremture som en ortodoks pave.

Ikke siden det syvende koncilium i år 787, som var det sidste fællesmøde for den katolske og de ortodokse kirker, har der været holdt et møde for alle ortodokse kirker, hvor de store dogmer er blevet drøftet.

/ritzau/

Dagens Gossip