Kirkelukninger starter slagsmål

Fem menighedsråd protesterer over, at stiftsrådet i København har indstillet deres kirker til lukning, og nu kræver politikere på Christiansborg også beslutningen undersøgt.

Menighedsrådenes kritik går blandt andet på, at medlemmer af stiftsrådet har så mange forskellige interesser i spil, at deres indstilling af 14 kirker til lukning fremstår utroværdig. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Den beskyldning bør kirkeministeren undersøge til bunds, mener Venstres kirkeordfører, Flemming Damgaard Larsen.

- Det er meget vigtigt, at det bliver fuldstændigt klart, om indstillingen fra stiftsrådet er upartisk og funderet på et neutralt og oplyst grundlag, siger han.

Kirkeordfører Mette Bock (LA) ønsker ligeledes kirkeministeren på banen:

- Det er ikke nogen god retstilstand, at der er uklarheder. Det er noget rod. Vi vil gerne sige til kirkeministeren, at det skal klargøres.

Flere af de menighedsråd, der nægter at lade deres kirke lukke, skærper samtidig kritikken af medlemmer i stiftsrådet.

Rådets formand, Inge Lise Pedersen, "har mindst tre kasketter på i den her sammenhæng", lyder det fra Ebbe Larsen, som er menighedsrådsformand i Solbjerg Kirke:

- Hun sidder i menighedsråd i en kirke, der ikke er indstillet til lukning. Hun er medlem af et provstiudvalg, som kommer med forslag til lukninger, og hun er formand for stiftsrådet, som tager imod forslagene, siger han.

- For at det ikke skal være løgn, er hun også formand for Landsforeningen af Menighedsråd, som skal pleje vores interesser som menighedsråd. Det er moralsk forkasteligt, tilføjer Ebbe Larsen.

Inge Lise Pedersen afviser kritikken.

- Jeg er valgt til et menighedsråd for at varetage sognets interesser, til provstiudvalget for at varetage provstiet og til stiftsrådet for at varetage stiftets interesser. Så jeg skifter både kasket og briller, når jeg går til møde de forskellige steder, siger hun.

Ebbe Larsen påpeger også, at stiftsrådets medlemmer stort set alle er involveret i kirker, der ikke er indstillet til lukning:

- Det ligger i sagens natur, hvorfor skulle de indstille deres egne kirker, spørger han.

Til det siger Inge Lise Pedersen:

- Betyder det, at det kun er menighedsrådsmedlemmer i kirker, der er indstillet til lukning, der er egnede til at sidde i stiftsrådet? Og hvordan ville man organisere det?

Kirkeminister Manu Sareen (R) skriver i en mail til Kristeligt Dagblad, at han ikke kan udtale sig om stiftsrådets arbejde.

/ritzau/

 

Dagens Gossip