Kirkeministeren vil kortlægge moskeerne i Danmark

Skrevet af admin

19/05/2016

Mest læste i dag

Det går for langsomt, har kritikken af regeringens såkaldte imam-forhandlingerne lydt fra partier på begge sider af midten.

Trods kritikken blev de seks resterende partier - S, SF, V, K, DF, LA - torsdag enige om tre tiltag. Skattefradrag, kortlægning af moskeerne og vielsesbemyndigelse.

Forhandlingerne blev færdig før klokken ti, hvor pressen var indkaldt. Kirkeminister Bertel Haarder (V) måtte derfor stille beredvilligt op til interview med journalister, som kom op mod en halv time før tid. Men altså for sent.

Kirkeministeren, som har været genstand for kritikken, var dog ikke sen til at gribe bolden.

- Jamen, det vidner om den gode stemning omkring bordet, at vi blev færdig før tid.

Det første tiltag handler om værdighedskrav, som kirkeministeren før har slået på tromme for.

- Det ene tiltag handler om, hvordan man fratager forkyndere vielsesbemyndigelsen, hvis de ikke lever op til visse værdighedskrav, siger han.

Begrebet værdighedskrav dækker over, hvis en præst eller en imam for eksempel vier en mindreårig eller vier uden begges samtykke. Så "lever man ikke op til det, embedet forpligter til".

Det andet handler om at ramme radikaliserede på pengepungen ved at slå ned på foreningers og institutioners skattefradrag. Der skal tages udgangspunkt i Skatteministeriets liste over hvilke foreninger, der kan trække bidrag fra i skat.

De foreninger, der ikke lever op til kravene, ryger dermed af listen. Det er de samme foreninger, som står til at miste folkeoplysningstilskuddet.

- Her vil vi igen ikke være til grin for egne penge. Ganske som man ikke skal kunne få folkeoplysningsmidler, hvis man "underminerer demokrati og grundlæggende friheds- og menneskerettigheder", så skal man heller ikke kunne få skattefradrag, siger han.

Desuden er der under forhandlingerne ytret ønske om at kortlægge moskeerne i Danmark.

- Der findes heldigvis en videnskabelig afhandling, som er ti år gammel om de 115 moskeer, der var på det tidspunkt. Den vil vi bede den pågældende forsker om at ajourføre, så vi får et klart billede af, hvad tilstanden er i dag, siger Bertel Haarder.

I sidste uge blev man enig om opstramninger på folkeoplysnings- og friskoleområdet. Forhandlingerne fortsætter næste torsdag og vil handle om kriminalisering af ytringer i religiøse læreforhold samt en liste over uønskede personers indrejse til Danmark.

/ritzau/