KL-bestyrelse får opbakning til at undgå minusvækst

Et flertal af de delegerede på torsdagens topmøde i Kommunernes Landsforening i Aalborg bakker KL's bestyrelse op i anstrengelserne for at opnå en økonomiaftale for 2017, som ikke påfører kommunerne minusvækst.

Vedtagelsen udtrykker kritik af de omfattende serviceforringelser, der følger af det i kommunerne stærkt forhadte såkaldte omprioriteringsbidrag.

Kun Venstre og Liberal Alliance talte imod forslaget under debatten i den fyldte sal i Aalborg Kongres & Kultur Center. De øvrige partigrupper bakkede forslaget fra Frederikshavn Kommune helhjertet op.

Lars Boje Mathiesen, medlem af byrådet i Aarhus for Liberal Alliance, mener som finansminister Claus Hjorth (V) tidligere har sagt det, at kommunerne jamrer.

- Lad os nu stoppe klynkeriet. Det her er som en lille dreng, der har et fad med 100 småkager og jamrer over, at han skal aflevere en til sin storesøster. Uanset at han stadig har 99 tilbage og rigeligt til at blive både mæt og få ondt i maven, siger han.

Tidligere KL-formand og borgmester i Rødovre Kommune Erik Nielsen (S) sammenligner tankegangen med omprioriteringsbidraget med eventyret om kejserens ny klæder.

- Som i eventyret holder det ikke. Det er absurd, at regeringen dikterer besparelser på ældreområdet og samtidig kommer med en ældremilliard. Det udløser et puljetyranni med omfattende dokumentationskrav, som er en trussel mod det kommunale selvstyre, siger han.

Viceborgmester i Odense, Brian Dybro (SF), slår fast, at kommunerne allerede har effektiviseret voldsomt i årevis.

- I Odense afleverer vi 85 millioner kroner hvert år, som vi kunne bruge på børn, unge og ældre. Statsministeren siger, at omprioriteringsbidraget er nødvendigt.

- Det er sludder og vrøvl. Det er et valg, så man kan dele julegaver ud under finanslovsforhandlingerne. Men hold fingrene fra vores penge, siger han.

/ritzau/

Dagens Gossip