KL: Folketinget gav ikke besked om nye sejladsregler

Folketinget er ansvarlig for, at kommunerne bliver hørt, inden der vedtages lovgivning, som har betydning for kommunerne. Og det er ikke sket i sagen om de skærpede regler for sejlads i småbåde.

Det siger juridisk chef i Kommunernes Landsforening (KL), Karsten Thystrup, efter at det er kommet frem, at det kun er få kommuner, der lever op til lovkravet om at have en ansvarsforsikring i forhold til sejllads i småbåde.

Den lov blev vedtaget i kølvandet på Præstø-ulykken i 2011.

- Kommunernes Landsforening skal ikke særskilt informere kommunerne om nye love. Vi skal varetage kommunernes interesser i forbindelse med lovens tilblivelse, siger Karsten Thystrup og tilføjer:

- Og den mulighed er blevet frataget os i denne sag.

- Hvis staten vil have princippet om kommunernes selvforsikring privatiseret, er det ikke noget problem. Kommunerne skal bare kompenseres økonomisk i økonomiforhandlingerne, efter de aftaler som KL har med staten, siger KL-chefen.

Den tidligere erhvervsminister og nuværende erhvervsordfører for De Konservative, Brian Mikkelsen, forstår ikke argumentationen fra KL.

- De må også selv sørge for at komme lidt op på dupperne. Det er et ansvar, der er ude i kommunerne, siger K-ordføreren og påpeger, at det var nødvendigt at vedtage en national lovgivning på området efter Præstø-ulykken.

Her kæntrede 13 elever og to lærer fra Lundby Efterskole i en dragebåd på Præstø Fjord i februar måned 2011. Den ene af lærerne omkom, og i dag lever flere af eleverne med hjerneskader.

Det satte gang i en lovændring, så der nu er skrappere sikkerhedsregler og krav om ansvarsforsikring.

- Den tragiske ulykke viste, at lovgivningen ikke var tilstrækkelig. Derfor skal sikkerhedsforanstaltningerne være bedre, og det skal kommunerne blandt andet sørge for, siger K-ordføreren.

Karsten Thystrup understreger, at alle kommuner er selvforsikrede, så alle børn og unge, der sejler, er forsikret i dag.

Nu vil KL informere kommunerne om de nye regler og rejse sagen om økonomisk kompensation overfor Søfartsstyrelsen.

Brian Mikkelsen vil i mellemtiden have erhvervs- og vækstminister, Henrik Sass Larsen (S), til at tjekke op på, at sikkerhedsreglerne følges, og at kommunerne er informeret om forsikringskravene.

/ritzau/

Dagens Gossip