KL-formand: Kommunalt oprør bunder i afmagt

Skrevet af admin

28/01/2016

Mest læste i dag

Der er opbakning fra borgmesterkolleger til københavnsk kritik af det bidrag på en procent af budgetterne, som kommunerne skal aflevere til regeringen fra 2016-2019.

Fra KL's formand, Martin Damm (V), som også er borgmester i Kalundborg, lyder det, at det såkaldte omprioriteringsbidrag "er tænkt på en helt anden planet":

- Baggrundstæppet er, at kommunerne alene har stået for slæbet med at rette landets økonomi op siden 2010. Vi har sparet 11 milliarder kroner om året og er blevet 28.000 ansatte færre, siger kommuneforeningens formand:

- Så kommer de med omprioriteringsbidraget og siger, at de vil snuppe mere end syv milliarder kroner mere fra os. Det sker samtidig med, at vi er ved at blive begravet i historisk store udfordringer med flygtninge, siger han.

Københavns borgmester, Frank Jensen (S), siger i Politiken, at kommunens borgerrepræsentation har besluttet, at man ikke vil pege på, hvor kommunen skal spare 247 millioner kroner til omprioriteringsbidraget.

Besparelserne vil koste velfærd, og det må regeringen selv stå til ansvar for, lyder det fra Frank Jensen, som opfordrer kommunerne til at gøre det samme - at lade regeringen pege på, hvor pengene skal findes i de kommunale budgetter.

- Når Frank Jensen går ud med det her, så er det et udtryk for afmagt, siger Martin Damm, som tilføjer, at kommunerne har fået nok af latterliggørelse:

- Vi har måttet høre på dumsmarte bemærkninger om jammer og etbenede og halte og lysende bænke. Det gør, at folk siger, at nu er det nok, siger kommuneformanden, som dog kalder Frank Jensens opfordring for "en teknisk umulig øvelse".

Flere borgmestre - blandt andet i Ringsted, Albertslund, Høje-Taastrup og Helsingør - giver udtryk for, at de deler utilfredsheden med besparelserne, men at kommunerne står magtesløse tilbage.

I Aalborg skal man finde 84 millioner kroner om året i bidrag.

- Jeg kan sagtens forstå hans (Frank Jensens, red.) frustration, men vi har sat gang i en proces i Aalborg, hvor vi skal udarbejde forslag til, hvor man kan finde de her penge, siger Aalborgs borgmester, Thomas Kastrup-Larsen (S), til Ritzau:

- Det arbejde bliver ikke sat i stå, men det vil dokumentere, hvor alvorligt det er, siger han.

/ritzau/