KL-formand vil fremtidssikre kommunestyret

Skrevet af admin

21/03/2013
»Vi har et stærkt kommunestyre og lokaldemokrati i Danmark. Det skal vi også have i fremtiden - derfor skal det fremtidssikres,« siger Erik Nielsen, der torsdag og fredag er vært for KLs kommunalpolitiske topmøde i Aalborg Kultur- og Kongrescenter, hvor fremtidens kommunestyre er hovedtema, og hvor deltagerne tæller byrådsmedlemmer, borgmestre, folketingspolitikere og ministre, herunder statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R).Og årets hovedtema på KL-kongressen har landspolitisk interesse. Helle Thorning-Schmidt udtalte i hvert fald på sit tirsdags-pressemøde i Statsministeriet, at regeringen er på vej med lovforslag om en modernisering og digitalisering af kommunerne, og at kommunerne er et vigtigt element i sikringen af velfærden fremover.»Kommunerne er kernen i vores velfærdssamfund, men vi står i en ny virkelighed, hvor vi skal udvikle kommunerne. I den forbindelse har regeringen et mål om, at 80 procent af den skriftlige kommunikation mellem kommune og borgere, for eksempel valg af læge og navneændring, skal foregå digitalt i 2015. Det er ganske ambitiøst,« lød det fra Helle Thorning-Schmidt.Erik Nielsen understreger, at kommunernes beskæftigelsesindsats er gennemsyret af regler og bureaukrati, som man er nødt til at gøre op med. KL-bestyrelsen peger på især tre ting i bestræbelserne på at fremtidssikre kommunerne og kommunalbestyrelserne.»Vi skal fortsætte omstillingen og fornyelsen af velfærdssamfundet. Fra velfærdsteknologi og digitalisering til inddragelse af civilsamfundet. For det andet kommer vi til at samarbejde endnu mere på tværs af kommunerne. Vi skal samarbejde, hvor det giver mening, og hvor det giver bedre resultater, end hvis vi løser opgaverne hver for sig,« siger han og tilføjer:»Endelig skal vi bruge kræfter på at videreudvikle dialogen med borgerne, og de mange forskellige samarbejdsparter vi har lokalt og regionalt. Forudsætningen for et stærkt lokaldemokrati, der har kraft og er solidt forankret i befolkningen er, at det hele tiden udvikles.«

Dagens topnyheder

»Vi har et stærkt kommunestyre og lokaldemokrati i Danmark. Det skal vi også have i fremtiden - derfor skal det fremtidssikres,« siger Erik Nielsen, der torsdag og fredag er vært for KLs kommunalpolitiske topmøde i Aalborg Kultur- og Kongrescenter, hvor fremtidens kommunestyre er hovedtema, og hvor deltagerne tæller byrådsmedlemmer, borgmestre, folketingspolitikere og ministre, herunder statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R).

Og årets hovedtema på KL-kongressen har landspolitisk interesse. Helle Thorning-Schmidt udtalte i hvert fald på sit tirsdags-pressemøde i Statsministeriet, at regeringen er på vej med lovforslag om en modernisering og digitalisering af kommunerne, og at kommunerne er et vigtigt element i sikringen af velfærden fremover.

»Kommunerne er kernen i vores velfærdssamfund, men vi står i en ny virkelighed, hvor vi skal udvikle kommunerne. I den forbindelse har regeringen et mål om, at 80 procent af den skriftlige kommunikation mellem kommune og borgere, for eksempel valg af læge og navneændring, skal foregå digitalt i 2015. Det er ganske ambitiøst,« lød det fra Helle Thorning-Schmidt.

Erik Nielsen understreger, at kommunernes beskæftigelsesindsats er gennemsyret af regler og bureaukrati, som man er nødt til at gøre op med. KL-bestyrelsen peger på især tre ting i bestræbelserne på at fremtidssikre kommunerne og kommunalbestyrelserne.

»Vi skal fortsætte omstillingen og fornyelsen af velfærdssamfundet. Fra velfærdsteknologi og digitalisering til inddragelse af civilsamfundet. For det andet kommer vi til at samarbejde endnu mere på tværs af kommunerne. Vi skal samarbejde, hvor det giver mening, og hvor det giver bedre resultater, end hvis vi løser opgaverne hver for sig,« siger han og tilføjer:

»Endelig skal vi bruge kræfter på at videreudvikle dialogen med borgerne, og de mange forskellige samarbejdsparter vi har lokalt og regionalt. Forudsætningen for et stærkt lokaldemokrati, der har kraft og er solidt forankret i befolkningen er, at det hele tiden udvikles.«