KL: Frilandsbyer bliver et hit

Der bliver rift om at blive frilandsby og få større indflydelse på landsbyernes udvikling.

Det forudser Jørn Pedersen (V), der er formand for kommunernes teknik- og miljøudvalg og borgmester i Kolding.

Han hilser forslaget om frilandsbyer fra erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) velkommen og forventer, at mange landsbyer vil lægge billet ind på at få status som landsby med særlige frihedsrettigheder.

- Det er utroligt positivt og et forslag, som vi har arbejdet hårdt for at få gennemført, siger Jørn Pedersen, der kalder forslaget for et "vigtig instrument for at sikre attraktive landsbyer".

Forslaget betyder, at en landkommune hvert fjerde år kan udpege to frilandsbyer, som blandt andet kan fravige gældende regler om, hvor der må bygges og drives erhverv.

Og det er der god brug for, vurderer Jørn Pedersen.

- Vi ser gang på gang, at huse ud til vejen ikke er interessante. Kan man trække husene i en landsby lidt tilbage fra vejen og eksempelvis lægge to mindre grunde sammen, så begynder det at blive interessant, siger Jørn Pedersen.

Kolding-borgmesteren deler ikke landsbyforsker Jørgen Møllers bekymring for, at frilandsbyerne bliver en slags wild west, hvor man ikke kan vide sig sikker på, om naboen ud af den blå luft får mulighed for at udbygge huset, eller en virksomhed pludselig slår sig ned på en tom plet i landsbyen.

- Nej, det er jo stadig en proces, hvor det er kommunerne, der sidder for bordenden. Det er jo ikke bare et tag-selv-bord, hvor man kan gøre, hvad man vil, men en helhedsorienteret, langsigtet omdannelse af landsbyerne, siger Jørn Pedersen.

Udspillet om frilandsbyer indgår i de igangværende forhandlinger om regeringens plan for et Danmark i bedre balance.

/ritzau/

Dagens Gossip