KL: Tør ble og værdighed til ældre kræver flere hænder

Hvis kommunerne skal problemet til livs med plejehjemsbeboere, der alt for ofte går med våd ble, kræver det flere hænder til plejen.

Det fastslår næstformanden i Social- og Sundhedsudvalget i KL, Anne Møllegaard Mortensen (DF), i kølvandet på en rundspørge fra Politiken Research og FOA. Den viser, at mere end hver tredje medarbejder dagligt eller én til flere gange om ugen oplever, at beboerne går alt for længe med våd ble, fordi der ikke er tid til at hjælpe vedkommende på toilet eller skifte bleen.

- Kommunerne har brug for flere hænder til at hjælpe deres ældre mennesker, siger Anne Møllegaard Mortensen.

Den enkelte kommune bestemmer selv, hvordan den vil prioritere pengene fra den ekstra værdighedsmilliard, der er blevet sat af på næste års finanslov. Men for overhovedet at få del i pengene kræver det, at kommunerne fremover skal formulere en værdighedspolitik, hvor kommunen beskriver sine værdier og prioriteringer på området.

- Det er i denne politik, at kommunerne får sat nogle retningslinjer for, hvordan de vil bruge pengene. Her er det afgørende, at der er nok hænder, siger næstformanden i Social- og Sundhedsudvalget.

- Jeg synes, det er beskæmmende, at der stadig bliver skrevet historier om våde bleer. Jeg håber derfor meget, de enkelte kommuner vil prioritere nogle flere hænder, tilføjer hun.

De seneste to år har Folketinget årligt bevilget en ekstra milliard til pleje af de svage ældre. Alligevel svarer flere ansatte på plejehjemmene end for to år siden, at de ofte ikke har tid til at skifte beboernes ble. Samtidig svarer færre end for to år siden, ar de har gode eller meget gode muligheder for at yde værdig pleje, skriver Politiken.

1400 medarbejdere på plejehjem fordelt på 97 af landets 98 kommuner har svaret på rundspørgen.

/ritzau/

Dagens Gossip