Klaphatten der blev væk

Der skete et eller andet, dengang Morten Olsen og Michael Laudrup troppede op i Vedbæk.

Martin Laursen havde lige været med landsholdet til den jammerlige EM-slutrunde i Holland og Belgien i 2000 under ledelse af Bo Johansson. Svenskeren blev erstattet af de to danske landsholdslegender, der straks forvandlede de rød-hvide til et kildevæld af gode fortællinger.

»Det var en fantastisk tid. Det blev bare godt lige med det samme. Der var en ekstremt positiv stemning, Parken var fyldt, og alle hjemmekampene var fantastiske. Vi gik videre fra vores puljer til VM 2002 og EM 2004, og i 2004 havde jeg set os gå hele vejen. Så godt spillende var vi,« siger Martin Laursen om hvedebrødsårene efter Morten Olsens ankomst.

Ni år senere halser Danmark forpustet efter i VM-kvalifikationsgruppe B, og DBU knokler hårdt med at sælge på den rigtige side af 13.000 billetter til en potentielt afgørende kamp i Parken. Fodboldfeberen i Danmark er lige nu blevet til en hård omgang influenza.Roliganklubben bløder

For at lodde folkestemningen finder man næppe nogen bedre indikator end Roliganklubben. Her beretter formand Claus Amondsen om en organisation, der på mindre end tre år har mistet 61 procent af sine medlemmer.

»Vores medlemstal ligger på omkring 500 nu. Ved VM i Sydafrika (2010, red.) havde vi op mod 1.300 medlemmer,« siger Claus Amondsen, der kalder det seneste år ’katastrofalt for Roliganklubbens tilslutning.

»Efter EM i Portugal i 2004, som var en fantastisk slutrunde, hvor vi spillede sindssygt gode kampe, har jeg kunnet fornemme, at det er gået meget op og ned. Og i de her år er der bare ikke den samme interesse for landsholdsfodbold. Man taler med folk og spørger: ’Hvaa, skal I med i Parken på tirsdag?’ Gud, er der landskamp?!’. Der har været for mange nedture i det sidste år, siger Roliganklubbens formand.

Han finder dog en slags frelse i, at Danmark har en fin generation af spillere på spring.

»Måske kvalificerer os ikke denne gang, og det er nok egentlig okay. For hvis jeg kigger frem mod EM i Frankrig, tror jeg, at vi har et ufatteligt stærkt landshold.«Løsn slipset, DBU

Siden foråret 2008 har der kun været meldt udsolgt eller tæt på udsolgt fem gange i Parken, hvorimod landsholdet har bedre fat i tv-publikummet. Seertallet ligger som regel på den anden side af million, når kampene vises på TV2, og så snart der er noget på højkant, så indstiller danskeren gerne flimmerkassen på bold. Minimum halvanden million seere så med ved sidste sommers EM-kampe.

Det er dét med at lokke publikum til nationalarenaen på Østerbro, der er udfordringen.

Lasse Glenstrup, sponsorkonsulent hos Promovator, mener, at DBU er nødt til blandt andet at genoverveje sin forbudstilgang til sociale medier.

»Fra DBU’s side må man løsne slipset lidt. Eksempelvis ville det være godt set fra DBU’s synspunkt, hvis man gav spillerne lov til at benytte sig af de sociale medier. Det ville være med til at gøre landsholdet folkeligere. Det er specielt vigtigt når landsholdets hovedsponsor i forbindelse med EM byggede dele af aktiveringen på de sociale medier.

Dette vil kunne hjælpe DBU og ikke mindst spillerne til at fremstå mere spændende, end tilfældet er nu. Åbenheden på håndboldlandsholdet har været med til at spille herrerne direkte ind i danskernes hjerte – sammen med at resultaterne selvfølgelig også har hjulpet til,« siger Lasse Glenstrup, der fastslår, at det danske landshold stadig er et yderst attraktivt produkt fra et sponsormæssigt synspunkt50.000 i Sverige

Tilskuerinteressen bøvler svenskerne ikke med. På Friends Arena i Stockholm trak Sverige 50.000 tilskuere til en tilsvarende skæbnekamp mod Irland fredag aften.

Et målbart resultat af den fodbold-hype, der finder sted på den anden side af Øresund netop nu, forklarer Aftonbladets fodboldkronikør, Stefan Alfelt.

»Vi har aldrig haft en større fodboldinteresse i Sverige end nu. Sammenlignet med andre ligaer har Allsvenskan ikke et specielt højt niveau, men interessen er overvældende,« siger han.

Hvor Superligaen lider af interessemæssig afmatning blandt fans og sponsorer, ser det anderledes ud i Sverige.

»Fodbold er blevet mode og lokker mange fans og investorer til nu, uden at man kan slå ned på den og den årsag som afgørende. Der er bare en stor optimisme omkring sporten netop nu.«

Sagt med andre ord har de svenske klubber og det blå-gule landshold tag i nationen. Man vil gerne se Erik Hamréns udvalgte.

Det greb mangler Morten Olsens landshold ifølge Canal 9’s kommentator, Niels Christian Frederiksen. Han siger, at landsholdet først og fremmest skal byde på positiv og offensiv fodbold som i 1980’erne.

»Og samtidig skal profilerne træde i karakter og byde på væsentligt mere positive historier end at køre stive rundt i Indre By eller geråde i håndgemæng på Hotel Marienlyst.«Vi kan ikke forvente sejre

Det er ikke et ukendt mantra i dansk fodbold, at fodbold sælger sig selv, så længe man vinder. Der er man bare ikke længere. Landsholdet står ikke et sted, hvor man kan forvente, at sejrene kommer regelmæssigt.

Dertil er kvaliteten af holdet ganske enkelt ikke god nok, siger en anden tidligere landsholdsspiller. Jacob Laursen optræder i dag som fodboldrådgiver og kommentator på 6’eren.

»Vi må også tage Morten Olsen lidt i forsvar. Det materiale han har at arbejde med er bare ikke bedre, og set i det perspektiv mener jeg, at hans arbejde er godkendt, selv om vi ikke har et landshold, som folk falder i svime over,« siger han og peger på det hårde vejr og finanskrise som årsagerne til det pauvre billetsalg.

»Der skal noget ekstra til at få pengene op af folks lommer, og får man det i Parken? Der er spillere på holdet, der er spændende nok, men det brænder bare ikke rigtigt igennem hos publikum, at man spiller hos Mainz eller FC Nordsjælland til daglig.«

Det er disse præmisser, Morten Olsens landshold også skal dømmes ud fra. Og når man ikke kan sende Jon Dal Tomasson og Thomas Gravesen på banen, må man jo »nøjes« med Niki Zimling og Nicolai Stokholm.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip