Klapjagt på våben og penge til bander

Politiet og anklagemyndighedens samarbejde i den særlige bandeenhed Task Force Øst har med en række målrettede efterforskninger mod nøglepersoner i bandemiljøet og privatpersoner ramt banderne på deres forsyningslinjer. Det fortæller Kathrine Krejbjerg, der er senioranklager og daglig leder af anklagemyndigheden hos Task Force Øst.

»Vi lukkede nogle våbenforsyningslinjer i 2012, og vores efterforskning har vist, at det er blevet sværere for banderne at skaffe nye våben,« siger hun.

Alene sidste år førte den sjællandske bandeenheds efterforskning til, at 109 personer blev idømt 220 års fængsel, mens der blev beslaglagt mere end 71 millioner kroner samt flere end 60 skydevåben. Og ifølge politiinspektør og leder af Task Force Øst Kim Kliver er det nødvendigt at brede indsatsen mod banderne ud.

»Der har været et stigende behov for at rette vores indsats mod bandernes forsyningslinjer. Både våben og penge er helt afgørende for, at de kan fortsætte deres kriminelle aktivitet, og derfor skal vi lægge ekstra pres på de personer, der uden moralske skrupler hjælper banderne med at bedrive økonomisk kriminalitet og »dødens købmænd«, som leverer våben,« siger Kim Kliver.

Rigsadvokat Ole Hasselgaard betegner rocker- og bandekriminaliteten som noget af det mest uacceptable kriminalitet i landet og peger på den åbenlyse vold med sammenstød, skyderier og knivstik, men i særdeleshed også den grove bagvedliggende kriminalitet med blandt andet narkohandel.

»Er der noget, de har respekt for, er det, hvis man kan få fat i deres penge. Rocker- og bandeindsatsen har helt klart været vores mest dominerende fokusområde i 2012,« siger Ole Hasselgaard.

Efter flere store politiaktioner på Sjælland, den seneste onsdag aften, hvor omkring 40 adresser blev ransaget og en række personer anholdt, og et generelt øget pres på de kriminelle miljøer sidder rekordmange rockere og bandemedlemmer i øjeblikket fængslet. Det betyder travlhed for anklagemyndigheden, som nu er i gang med at forberede en lang række retssager.

»Vi har bestemt ikke fået mindre travlt i år. Tværtimod,« siger Ole Hasselgaard. Anklagemyndigheden fik sidste år idømt en række illegale våbenhandlere straffe for at have leveret våben til aktører i bandekonflikten. I to sagskomplekser fra 2011 fandt politifolk cirka 150 skydevåben, heriblandt automatiske rifler og maskinpistoler, under ransagninger flere steder på Sjælland.

Under retssagerne kom det frem, at våbenhandlerne var ganske almindelige, ustraffede borgere, der solgte våben til blandt andre unge indvandrere med relation til det storkøbenhavnske bandemiljø.

Samtidig lykkedes det politiet at beslaglægge de fleste af de resterende militære våben fra det store røveri på Antvorskov Kaserne i 2009, hvor i alt 201 våben blev stjålet af bevæbnede røvere.

Ifølge politiinspektør Michael Ask, der er chef for Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter, NEC, viser sagerne med al tydelighed, at det er fornuftigt at sætte ind over for bandernes forsyningslinjer.

»Der er en række mennesker rundt om banderne, der profiterer på at rådgive kriminelle eller sælge dem våben. Det er en forholdsvis lille gruppe, som fylder mindre end selve netværket af bande- og rockerfolk, som både tæller organiserede bagmænd, men også fuldstændig ukendte, ustraffede borgere, der falder for fristelsen ved at tjene penge på en konflikt,« siger han.

I kampen for at stække banderne deltager Skat også, når de kigger banderne og rockernes økonomiske forhold og værdier i form af for eksempel rede penge, smykker og dyre biler efter i sømmene. Et notat fra Skatteministeriet fra april viser, at Skat i perioden fra 2010 til marts i år har afsluttet 437 kontrolsager med et provenu på 190 millioner kroner. Alene i 2012 gennemførte Skat 118 kontrolsager, som har ført til reguleringer af skat, moms og afgifter for cirka 64,6 millioner kroner. Af de i alt 1.635 personer på Rigspolitiets seneste liste over rocker- og bandemedlemmer er 371 i øjeblikket fængslet, hvilket er det højeste tal nogensinde. Men selv om der den seneste måned har været relativt roligt i gadebilledet, set i forhold til tidligere på året, viser nye tal fra Rigspolitiet, at der i første kvartal af 2013 blev affyret flere skud end i hele 2012.

»Når vi ser, hvor mange skyderier der har været, og hvor stor viljen har været til at bruge våben, er vi så meget desto gladere for de beslag, vi har gjort,« siger Kathrine Krejbjerg.

Michael Ask understreger, at der fortsat er risiko for nye skyderier:

»Lige nu er billedet af konflikterne mellem de forskellige grupperingerne, at der er lagt låg på nogle af dem, mens andre så at sige er sat på pause. Der er stadigvæk risiko for, at de på sigt kan blusse op, men på nuværende tidspunkt tyder det på, at grupperingerne ikke ønsker at puste nyt liv i balladen, fordi det skader deres kriminalitet og koster dem penge.«

Dagens Gossip