Klar sejr til de borgerlige i Island

Det sker på bekostning af den siddende centrum-venstreregering, som de islandske vælgere har dumpet.

Ifølge AFP viser det endelige resultat, at Selvstændighedspartiet fået 26,7 procent af stemmerne, som giver 19 pladser i Altinget, mens Fremskridtspartiet ligger lige bagved med 24,4 procent og ligeledes 19 taburetter. Det nuværende regeringsparti, Alliancepartiet, får blot ni pladser, og de allierede Den Venstre-grønne bevægelse løber med syv.

Ifølge lederen af Selvstændighedspartiet kan der nu sættes en ny kurs for Island.

»Vi tilbyder en anden vej, en vej til vækst, beskyttelse af social sikkerhed, bedre velfærd og jobvækst,« siger 43-årige Bjarni Benediktsson, der med al sandsynlighed bliver ny statsminister, ifølge Reuters.

Han glæder sig over, at han formentlig skal danne regering med Fremskridtspartiet.

»Historien viser, at koalitioner bestående af to partier er de stærkeste,« siger Bjarni Benediktsson, der tilføjer, at dannelsen af en koalitionsregering ikke bliver svær, når man ser på valgets resultat.

De borgerlige sad også ved magten under det økonomiske kollaps, og vælgerne ønsker nu, at de igen skal forsøge at rette op på landets skrantende økonomi.

Nogle vælgere har dog også kigget efter fornyelse, for valget har givet adgang til Altinget for to nye partier. Det ene er det EU-positive parti Lys Fremtid, som har fået seks parlamentspladser, mens den online aktivistgruppe, som kæmper for fildeling på nettet, Piratpartiet, er kommet ind og besidder nu tre taburetter. Det er det første parti af sin art, som kommer ind i et nationalt parlament.

Selv om der har været udbredt frustration blandt befolkningen med landets politiske situation, valgte 83,3 procent at gå til stemmeurnerne lørdag.

Forhandlingerne kan dog først gå i gang, når den islandske præsident har peget på et parti, som skal lede forhandlingerne om en ny regering. Traditionelt set bliver det dog det parti, som har fået flest stemmer, og også derfor er det sandsynligvis Bjarni Benediktsson, som skal stå i spidsen.

Dagens Gossip