Klimakonference i Polen går på overtid

Skrevet af admin

22/11/2013

Dagens topnyheder

FN's klimakonference i Polen går nu på overtid. COP19 med 9000 deltagere skulle efter planen slutte fredag aften, men alt tyder på, at mødet i Warszawa fortsætter til langt ud på natten. Eller, som nogle iagttagere mener: Først lørdag eftermiddag.

Allerede før den officielt er slut, kalder mange delegerede årets klimakonference for en stor skuffelse.

De over 190 lande på konferencen har ikke fået lagt tydelige spor frem mod det FN-topmøde i Paris i 2015, hvor en ny global klimaaftale skal indgås, konstaterer Charlotte Søndergren, afdelingschef i brancheforeningen Dansk Energi.

- Det meget tynde udkast til en køreplan, der er lagt frem, er helt sikkert ét skridt frem og to tilbage. Den er svag og svævende og mangler konkrete ting. Man udskyder reelt beslutningerne til 2015, siger hun.

En køreplan, der indeholder alle landes løfter om CO2-reduktioner - eller tilkendegivelser om, hvornår løfterne kommer - er en betingelse for, at EU sammen med andre rige lande vil yde den lovede klimastøtte på 100 milliarder dollar årligt til ulandene fra 2020.

Denne gang skal også store vækstøkonomier som Kina, Indien, Brasilien og Sydafrika forpligte sig til at skære i CO2-udslippet. Og det er de højst uvillige til, siger Charlotte Søndergren.

- Kina holder i alle sine taler fast i, at det er et uland sammen med de andre lande i G77-gruppen, siger hun.

Charlotte Søndergren kan ikke få øje på et eneste lyspunkt under COP19. Ifølge Dansk Energi må EU-landene nu må sætte deres egen dagsorden på klima- og energiområdet.

- Vi kan ikke koble os på noget globalt mere, men må finde en selvstændig dagsorden for at sikre den forsyningssikkerhed, grønne vækst og jobskabelse, vi ønsker, siger Charlotte Søndergren.

Også EU's klimakommissær, Connie Hedegaard, advarer - uden direkte at nævne Kina ved navn - de vækstøkonomier, som igen forsøger at undgå at binde sig til at skære i CO2-udslippet.

- Det er uacceptabelt for EU og mange andre lande. Tiden er ikke til at gå baglæns. I stedet må vi finde ud af, hvordan et nyt system skal se ud, siger klima kommissæren.

/ritzau/