Klimapanel: Temperaturen stiger

FN's klimapanel, IPCC, slår i en ny rapport fast, at den globale opvarmning med 95 procent sikkerhed er menneskeskabt, og at verdenshavene stiger med mellem 26 og 82 centimeter frem mod år 2100.

Klimapanelet forudser samtidig, at temperaturerne vil stige med mellem 0,3 og 4,8 grader i løbet af dette århundrede.

- Vores analyser af videnskaben viser, at atmosfæren og verdenshavene er blevet varmere, mængden af sne og is er blevet mindre, den globale middelvandstand er steget, og koncentrationen af drivhusgasser er blevet større, siger Qin Dahe, en af formændene i IPCC-arbejdsgruppen, der står bag rapporten.

FN's klimapanel er dermed mere overbevist end nogensinde om, at mennesket er hovedansvarlig for klimaforandringerne.

Ved den seneste rapport i 2007 var klimapanelet 90 procent sikker på, at klimaforandringerne er menneskeskabt, og i 2001 lød vurderingen på 66 procent.

Også forudsigelserne omkring den hævede vandstand er steget i forhold til den seneste rapport, hvor klimaeksperterne forudså stigninger i verdenshavene på 18-59 centimeter.

En anden af formændene for IPCC-arbejdsgruppen, Thomas Stocker, advarer om, at klimaforandringerne kan resultere i hedebølger, oversvømmelser og tørke.

- Hedebølger vil sandsynligvis forekomme oftere og vil vare længere. I takt med at jorden bliver varmere, forventer vi at se de nuværende våde regioner få mere regn, mens tørre regioner vil få mindre, selvom der vil være undtagelser, siger han.

Rapporten, der bliver offentliggjort i Stockholm fredag, er den første delrapport af tre fra FN's klimapanel, IPCC, om perspektiverne for klodens fremtid.

Den endelige rapport med alle klimakonklusionerne bliver præsenteret i København i oktober næste år.

/ritzau/AFP

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip