Klimastrategi: Red indianerne og lad dem redde klimaet

Skrevet af admin

07/12/2015

Dagens topnyheder

Man kan vinde et kæmpe slag for klimaet ved at sikre oprindelige folks rettigheder i en FN-klimaaftale, lyder argumentet fra en gruppe NGO'er. Indianere og andre oprindelige folkeslag er nemlig bedst til at passe på skovene.

Afbrænding og fældning af skove tegner sig ifølge IPCC (Intergovernmental Panel for Climate Change) for 12 procent af den samlede CO2-udledning og er dermed næsten lige så stor transportsektoren.

- Det er bevist med satellitfoto, at oprindelige folk er bedre som strategi til skovbevaring. Man kan se, at de oprindelige folks rettigheder til store skovarealer er sammenfaldende med de områder, der er tilbage, siger international chef i Verdens Skove, Jakob Kronik.

Den danske ngo er med i en arbejdsgruppe af internationale organisationer, Redd+ Safeguards, som agiterer for, at de oprindelige folks rettigheder nedfældes i selve klimaaftalen på topmødet i Paris, COP21.

- Vi ser det som et meget vigtigt element, at man får denne beskyttelse med, siger Roselind Reeve fra Climate Law and Policy, som også er del af gruppen Redd+ Safeguards.

Satellitbilleder viser, at tropiske regnskove forsvinder helt op til grænsen af de områder, hvor de oprindelige folks rettigheder respekteres.

- Da udledningen fra skovene fylder lige så meget som transportsektoren, så er det faktisk en meget væsentlig klimaløsning, som er vigtig at få med, siger Jakob Kronik.

Verdens Skove mener, at de oprindelige folk desuden skal have hjælp til egen udvikling og til at sanktionere dem, som ikke respekterer rettighederne.

I sidste uge kom EU i strid modvind, da europæiske embedsmænd lagde op til, at man i aftalen skrev "people" (mennesker) i stedet for "peoples" (folkeslag), og dermed tilsyneladende ikke ønskede at beskytte de oprindelige folkeslags rettigheder i klimaaftalen.

Det var en fejl, har EU siden forklaret. Men EU bør slå fast, at man kæmper for de oprindelige folk, mener den internationale chef i Verdens Skove. Det har EU ikke gjort, mener Jakob Kronik, som dermed frygter en "tynd aftale".

- Hvis man skriver dem ud, vil regeringerne frem over kunne skide på de oprindelige folks rettigheder. Det går ud over den billigste og bedste måde at forsvare skovene, siger han.

/ritzau/