Kløften mellem mænd og kvinder bliver mindre

Kløften mellem mænd og kvinder er blevet mindre i de seneste år, viser en ny rapport fra Verdens Økonomiske Forum, WEF.

Island, Finland, Norge og Sverige ligger øverst på listen, hvor Danmark kommer ind på en ottendeplads - efter Filippinerne og Irland.

Der er 136 lande med i rapporten. Ved udarbejdelsen af listen er der blandt andet lagt vægt på kvinders deltagelse i politik, økonomisk lighed og de to køns rettigheder og muligheder i forbindelse med uddannelse og sundhed.

Både Filippinerne og Nicaragua er med på top-10-listen, der viser, at kun Mellemøsten og Nordafrika ikke har forbedret kvinders rettigheder og vilkår i det seneste år.

Det er femte år i træk, at Island ligger øverst som landet med mest ligestilling.

Ledende forsker på projektet, Saadia Zahidi, siger til BBC, at siden WEF i 2006 begyndte at udarbejde indekset, har 80 procent af verdens lande gjort fremskridt.

- Men det er bekymrende, at 20 procent af verdens lande ikke har gjort fremskridt eller sakker længere og længere bagud, siger hun.

Hun fremhæver De Forenede arabiske Emirater og Saudi-Arabien som lande, der har investeret i uddannelse og sundhed, men uden at integrere kvinder i økonomien.

Nadia al-Sakkaf, som er redaktør på den engelsk-sprogede avis Yemen Times, siger til BBC, at hun er holdt op med at tælle, hvor mange gange hendes land, Yemen, har ligget nederst på listen.

- Det hele afhænger af hverdagen. Vi havde tre kvindelige kandidater til præsidentposten, og mange kvinde har høje stillinger. Men dødeligheden blandt mødre er meget høj, og 35 procent af piger i alderen 6-14 år går ikke i skole, siger hun.

/ritzau/

 

Dagens Gossip