Kloge hoveder: LO-forslag er langt ude

Det er ikke en god idé, når LO foreslår helt eller delvist at fjerne SU på kandidatdelen af de lange videregående uddannelser i deres udspil "Danmark gearet til vækst - samlet jobpakke".

Det mener Djøf, der repræsenterer økonomer, jurist og andre med en samfundsvidenskabelig uddannelse.

- LO's forslag vil modarbejde lige præcis den sociale mobilitet i uddannelsessystemet, som SU er sat i verden for at understøtte, siger Wenche Marit Quist, forsknings- og uddannelsespolitisk chef i Djøf.

Hun mener, at det vil være med til, at særligt unge af kortere uddannede forældre vil fravælge en lang videregående uddannelse.

- Det går imod hele grundtanken med fri og lige adgang til uddannelse. Og det er overraskende, at netop LO ikke har højere uddannelsesmæssige ambitioner på deres medlemmers børns vegne, siger hun.

LO's udspil skal være med til samlet set at skabe 16.000-24.000 ekstra job i 2013-2014. Og 1,2 milliarder kroner skal hentes ved en reform af SU'en.

- Det kan overvejes helt eller delvist at fjerne SU på kandidatdelen af de lange videregående uddannelser og erstatte det med en lånemulighed, skriver LO i sit udspil til regeringens konkurrenceevnepakke, der kommer i løbet af foråret.

- Studerende på den afsluttende del har en meget høj sandsynlighed for at gennemføre uddannelsen, og de vil opnå en meget høj livsindkomst.

Djøf har spurgt 1261 af deres medlemmer, der studerer, og her svarer 54 procent, at de vil læse videre uanset SU eller ej, mens 42 procent vil overveje at slutte med en bachelorgrad i stedet for at blive kandidat.

- SU handler ikke om at være søde og rare ved de unge. Det handler om at give dem muligheden for at blive en på alle måder værdifuld del af samfundet - både på den korte og den lange bane, påpeger Wenche Marit Quist og fortsætter:

- Hvis man gerne vil sikre den videre vækst og velstand, skal man holde sig langt væk fra lån (og brugerbetaling) i uddannelsessystemet.

/ritzau/

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip