Klokken 16 har 38,5 procent af vælgerne stemt

Da vælgerne klokken 16 havde fire timer tilbage til at stemme i, havde 38,5 procent allerede været henne på valgstedet og sætte deres kryds for at få indflydelse på, hvem der skal sidde i byråd og regionsråd de næste fire år.

Det viser et rundspørge, som Ritzau har lavet på valgsteder i hele landet med tilsammen 383.318 vælgere.

Valgdeltagelsen er dermed et pænt stykke højere end ved kommunalvalget i 2009, hvor 34,3 procent havde været henne og stemme, da klokken var 16.

Valget i 2009 endte med en historisk lav stemmeprocent på 65,8. Valget denne gang kan ende med et meget bedre slutresultat end denne bundskraber.

Det afhænger dog af, hvilke vælgere der gemmer sig bag de mange brevstemmer, som er afgivet ved valget.

For første gang har det været muligt at stemme på mobile valgsteder på uddannelsesinstitutioner, på arbejdspladser, i storcentre og andre steder, hvor folk færdes.

Allerede tidligt på dagen var der registreret langt flere brevstemmer end de 95.168, som blev afgivet ved sidste valg.

De kommende timer vil vise, om mange af brevstemmerne er fra fyraftensvælgere, der bare har flyttet deres stemmeafgivning til et mere bekvemt tidspunkt.

Hvis det derimod er lykkedes at få tag i nye vælgere blandt eksempelvis unge, indvandrere eller socialt udsatte, kan det trække stemmeprocenten op.

Det samlede antal stemmeberettigede vælgere er på 4.412.232. Det er lidt flere end ved valget i 2009, da 4.285.765 kunne stemme.

Af de godt 4,4 millioner vælgere kan 293.758 unge vælgere stemme for første gang.

/ritzau/

Dagens Gossip