KMD tjener flere penge

Danmarks største privatejede IT-leverandør, KMD - det tidligere Kommunedata -, tjener fortsat flere penge.

Omsætningen steg i 40-årsjubilæumsåret 2012 med 10,1 procent fra 4.266 millioner kroner til 4.699 millioner kroner, og driftsresultatet (EBITDA) voksede med 27 procent fra 577,1 millioner til 731,2 millioner. Årets resultat endte på 448,3 millioner kroner mod 322,6 millioner kroner i 2011. Det giver en indtjeningsmargen på 15,6 procent for 2012 mod 13,5 procent for 2011.

Solgt til amerikansk kapitalfond

KMD, som har hovedsæde i Ballerup vest for København, var indtil oktober ejet af kapitalfonden EQT og pensionskassen ATP, som solgte selskabet til den amerikanske kapitalfond Advent for et ukendt beløb. Kapitalfonden EQT og pensionskassen ATP købte i 2009 KMD af Kommunernes Landsforening for to milliarder kroner.

Pensionsselskabet Sampension investerede i december 2012 »et trecifret millionbeløb« og ejer nu omkring 10 procent af KMD, der har sin største indtægt fra de danske kommuner.

»Vi har forventninger til, at vort nye ejerskab kan være med til at styrke vor forretning yderligere. Ambitionen er, at det danske vækstspor fortsat skal udvikles, samtidig med at det internationale potentiale har mulighed for at blive dyrket yderligere. På kort sigt vil virksomhedens vækst dog være mere moderat end set de senere år,« siger administrerende direktør Lars Monrad-Gylling i en kommentar til regnskabet.

Størstedel af omsætning fra kommunerne

Han tror, at velfærdsteknologi »med en lidt længere horisont« kan kaste penge af sig til KMD.

»Vi vil ikke nødvendigvis se vore ambitioner inden for områder som uddannelse og omsorg tage fart fra dag 1. Men det er klart områder med betydelige potentialer, ikke kun for samfundet men også for IT-sektoren og herunder naturligvis også for KMD,« siger han.

KMD henter 69 procent af sin omsætning - i 2012 omkring 3,2 milliarder kroner - fra kommunerne. Det er 7,2 procent mere end i 2012. Det går dog fortsat trægt med at få fat i statsopgaver, sådan som KMD har sat sig for for mange år siden. I 2012 voksede omsætningen her kun med 1,3 procent til omkring 515 millioner kroner. Den overhales dermed af omsætningen til erhvervslivet, som landede på omkring 900 millioner kroner, en fremgang på 21,2 procent.

Ude i solidt uvejr

37,3 procent af den samlede omsætning i KMD kommer fra lovbaserede softwareløsninger, mens 18,1 procent kommer fra administrative softwareløsninger. 17,0 procent af omsætningen stammer fra udliciteret infrastruktur, hvor KMD driver IT-systemer.

KMD har gennem det seneste år været ude i solidt uvejr, hvor det flere gange har været fremme, at selskabet tilsyneladende har misbrugt sin monopollignende status og blandt andet gav kommuner rabatter for at undgå, at opgaver blev sendt i generelt udbud, hvor andre kunne tage ordren hjem.

KMD venter i år af kunne levere en omsætning på niveau med sidste og og en forbedret indtjening ved at optimere driften. Afgørende er dog, hvordan nysalget til kommunerne og udviklingen i salg på erhvervs- og statsmarkedet går, men KMD mener sig sikker på fortsat at være blandt de tre største software- og IT-udbydere i Danmark.

KMD beskæftigede med udgangen af 2012 i alt 3.372 medarbejdere mod 3.267 året før. En del af fremgangen skyldes KMDs opkøb.

Direktionens løn er samlet steget fra 9,9 millioner til 10,6 millioner.

 

Dagens Gossip