Knap 700 millioner børn er berørt af klimakonsekvenser

Ekstreme vejrfænomener som storm, oversvømmelser og tørke sættes ofte i forbindelse med globale klimaforandringer, og 690 millioner børn lever i dag i områder, hvor konsekvenserne kan mærkes direkte og resulterer i død, fattigdom og sygdomme.

Det meddeler FN's børneorganisation, Unicef, tirsdag.

I rapporten "Unless we act now - The impact of climate change on children" skriver Unicef, at cirka 530 millioner børn lever i lande, der er hårdest ramt af voldsomme oversvømmelser og ødelæggende uvejr såsom tropiske storme. Det er særligt asiatiske lande.

Yderligere vokser 160 millioner børn op i områder, der er hårdt ramt af tørke, hvilket især ses i Afrika.

- I alle kriser er børn de mest sårbare. Klimaforandringer er ingen undtagelse, siger direktør i Unicef Anthony Lake i rapportens forord og uddyber:

- Når eskalerende tørke og oversvømmelser ødelægger madproduktionen, vil børn bære den største sult- og fejlernæringsbyrde. Når temperaturerne stiger, og der mangler vand, vil børn opleve de dødelige konsekvenser af vandbårne sygdomme. Når mere ekstremt vejr øger antallet af akutte og humanitære kriser, vil børn betale den højeste pris.

- Alene antallet af børn, der lige nu er ramt, er alarmerende, lyder det videre i rapporten.

I næste uge mødes verdens stats- og regeringschefer til klimatopmøde i Frankrigs hovedstad, Paris, for at diskutere løsninger på udfordringerne med drivhusgasser og globale klimaforandringer på COP21.

Og lederne skylder børnene at finde frem til en ambitiøs aftale, lyder det fra Unicef.

- Vi skylder vores børn - og planeten - at træffe de rigtige valg ved COP21.

- Intet menneskeligt ansvar er større end ansvaret for at drage omsorg om den efterfølgende generation. For nuværende og kommende generationer af børn - og for os alle - kunne der ikke stå mere på spil end nu, siger Anthony Lake.

Unicef slår i rapporten også fast, at "jo mere ambitiøs en klimaplan mod drivhusgasser, jo flere børn vil blive reddet fra de værste konsekvenser af klimaforandringerne."

/ritzau/

Dagens Gossip