Knaster i forhandlinger om apotekers monopol

Skal den receptpligtige medicin hentes i det lokale apotek eller skal man i fremtiden kunne shoppe medicin sammen med skønhedsprodukterne hos en materialist?

Det spørgsmål står højt på politikernes dagsorden i Moderniseringsudvalget i Folketinget, der diskuterer fremtidens apotekerlovgivning.

I gårsdagens Børsen kunne man på forsiden læse, at politikerne har besluttet at fastholde apotekernes monopol.

Det vækker undren hos Matas, der meget gerne vil ind på markedet for medicin.

- Jeg har tiltro til, at når regeringen har valgt at sætte en masse ressourcer ind på, at en tværministeriel arbejdsgruppe skal analysere, hvordan man bedst muligt kan sikre fremtidens apotekersektor, så afventer man deres arbejde, inden man træffer nogle beslutninger, siger informations- og miljøchef i Matas Henrik Engberg Johannsen til Medwatch.

I Børsens artikel kan man læse, at De Radikales sundhedsordfører Camilla Hersom ikke har varme følelser for en liberalisering af apotekterloven.

Men en endelig beslutning om, hvor danskerne skal kunne hente medicin, er endnu ikke truffet, lyder det fra formanden for Folketingets Sundhedsudvalg.

- Det har vi naturligvis ikke, det kan jeg garantere for, at vi ikke har. Jeg ved ikke, hvor det kommer fra, men vi afventer naturligvis arbejdsgruppens arbejde og fremlæggelsen. Alt andet ville ikke være politisk ordentligt. Vi har jo sat dem i gang for at finde ud af, hvad der måtte fremkomme af vurderinger og anbefalinger, og det venter vi stadig på, siger udvalgsformand Flemming Møller Mortensen (S) til Medwatch.

Matas tror dog på sejren over apotekerne i sidste ende.

- Vi er ikke i tvivl om, at det kun er et spørgsmål om tid før monopolet falder. Hvis man har fokus på, hvad der er bedst for borgerne, så bør man afvente det store stykke analysearbejde, som arbejdsgruppen er i gang med at lave, siger Henrik Engberg Johannsen.

Danmarks Apotekerforening mener, at apotekerne er garant for medicinsikkerheden for danskerne.

- Apotekerne er gode til at tage hånd om danskernes medicinsikkerhed, men det sker mest inden for apotekets fire vægge. Kommunerne er så småt ved at få øjnene op for, at vi kan hjælpe dem med at øge medicinsikkerheden, siger Apotekerforeningens formand Niels Kristensen i en pressemeddelelse.

En undersøgelse viser, at danskerne har kortest til apoteket set i forhold til resten af Skandinavien.

 

Dagens Gossip