Knastørt Californien skærer 27 procent af vandforbruget

Indbyggerne i den tørkeramte amerikanske delstat Californien skar i juni mere end en fjerdedel af deres samlede vandforbrug, viser en ny opgørelse fra myndighederne.

Mere præcist har de knap 40 millioner indbyggere skåret 27,3 procent af vandforbruget, og det er dermed mere end de 25 procent, som guvernør Jerry Brown i april per dekret beordrede delstatens byer at reducere forbruget med.

Juni var den første måned, hvor dekretet var gældende. Samtidig var det en måned, hvor Californien oplevede rekordhøje sommertemperaturer.

- Californierne har forstået alvoren af tørken, og de har handlet derefter. Disse tal viser, at indbyggerne ved, at de skal spare på vandet selv i sommerheden, og de har slukket deres sprinklere i større omgang end normalt, siger Felica Marcus, bestyrelsesformand i delstatens vandforsyningskontrol.

Baggrunden for det drastiske tiltag er en fire år lang tørke. Den vigtige vandforsyning fra Sierra Nevada og de omliggende bjerge har svigtet, fordi der er faldet meget lidt sne.

- Folk bør indse, at vi befinder os i en ny æra, slog guvernøren Jerry Brown fast, da han i april på toppen af Sierra Nevada i et grønbrunt landskab uden sne bebudede den drastiske vandreduktion.

Reduktionen skal ske gennem en række forskellige tiltag som eksempelvis vandingsforbud af græsplæner, golfbaner og kirkegårde, og overtrædelser bliver straffet.

Det er statens 400 vandværker, der lokalt har skullet finde de rette metoder til at opnå reduktionen.

- Idéen om vores pæne lille græsplæne, der bliver vandet hver dag, er fortid nu, sagde Brown.

Californien har i årtier været synonym med penge og berømmelse og solskin. Ud over det er der smukke bjerge, frodige dale og spektakulære kyster.

Men Californien er også gold ørken, hvis byer skal have tilført meget vand for at blive frodig, som eksempelvis ørkenbyen Palm Springs.

Den største vandsluger er dog landbruget, som forbruger 80 procent af statens vand. Landmænd har ofte egne boringer, som de benytter, og de er ikke i første omgang omfattet af planen.

/ritzau/dpa

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip