Knastørt forår giver travlhed: Danmark hærges af naturbrande

Skrevet af Michael Lauritsen

03/05/2013

Dagens topnyheder

Landets brandfolk kan se tilbage på et forår med opsigtsvækkende mange slukningsopgaver under åben himmel. Antallet af naturbrande i årets første måneder er nemlig næsten fordoblet sammenlignet med samme periode i 2012.

Helt præcist har brandvæsnet mellem 1. januar og 1. maj i år måtte rykke ud 687 gange, hvor naturen har stået i flammer. I foråret 2012 var der kun registreret 370 udrykninger til naturbrande. Det viser tal fra Beredskabsstyrelsen.

Bliv ven med Dagens.dk på Facebook - Klik her og vær med nu

Og det tørre vejr er - ikke overraskende - årsagen.

- Tallene er en klar indikator. Det viser sig hvert år, at antallet af udrykninger hænger sammen med, hvor tørt det er, siger Steen Hjere Nonnemann, specialkonsulent i Beredskabsstyrelsen, til Dagens.dk.

Tal fra DMI viser, at der blot faldt 9 millimeter nedbør i marts måned i år. Og selv om Danmark har haft vinteragtigt vejr til langt ind i foråret, så har sol og frost bevirket, at planter, træer og buske er tørre. Derfor er naturen meget letantændelig.

Kæmpe plantage brændte

I marts og april har brandvæsnet i hele landet haft travlt. Men særligt i de nord - og vestjyske egne har været plaget af større naturbrande.

Den 17. april brændte 35 hektar lyng i en plantage mellem Brovst og Jammerbugten. Beredskabschef i Jammerbugt Kommune, Per Højriis Vedsted, karakteriserer branden som 'voldsom'.

- Normalt, når vi slukker brand, så er vi ude med ét slukningstog. Det er første gang i min tid, at alle slukningskøretøjer fra de fire slukningsområder i kommunen har været ude på samme tid. Ilden i det tørre lyng og græs i plantagen løb meget stærkt, siger han til Dagens.dk.

Per Højriis Vedsted kan nikke genkendende til, at der har været øget travlhed de forløbne måneder.

- Vi har haft et ekstremt tørt forår. Det er som sådan ikke unormalt, men vi har haft markant flere udkald til naturbrande, siger han.

Menneskeskabte brande

Men mange brande kunne måske være undgået. I tal fra Beredskabsstyrelsen, som afdækker formodede brandårsager, er for eksempel 'uforsigtighed ved brug af åben ild' dominerende.

Og selv om det bygger på et skøn, så giver det alligevel et fingerpeg om en klar tendens.

Således er der mere end en tredjedel af naturbrandene dette forår, som må formodes at være startet, fordi mennesker har handlet uforsvarligt med åben ild. Hertil kommer en pæn portion, hvor formodningen er, at ilden er startet med forsæt.

Ved en række af brandene står brandårsagen fortsat hen i det uvisse, mens det skønnes, at kun en lille håndfuld naturbrande eksempelvis er begyndt på grund af vejret eller er selvantændt.