Koch-udvalget kan spænde ben for ny overenskomst

Skrevet af admin

02/03/2014

Dagens topnyheder

Eksperter under ledelse af Carsten Koch er mandag klar med et forslag om, at ledige på dagpenge for fremtiden skal gå arbejdsløse i mindst et halvt år, før de kan komme på kursus.

Og det er i direkte modstrid med nye overenskomster, skriver Ugebrevet A4.

Det er kun få uger siden, at de forhandlende parter indenfor industrien blev enige om en ny overenskomst gældende for 240.000 ansatte.

Heri indgik det blandt andet, at de ansatte har ret til at tage på kursus i op til fem uger, hvis de skulle blive sagt op.

Men med den nye anbefaling fra udvalget af eksperter under den tidligere skatteminister risikerer fyrede medarbejdere at begynde på et kursus, som de må afbryde, når de melder sig ledige på jobcentret.

Det er helt uholdbart, mener formanden for LO, Harald Børsting.

- Hvis man skal have mere uddannelse end det, man kan nå i opsigelsesperioden, skal man selvfølgelig kunne fortsætte sin uddannelse ovre i det offentlige regi. Det vil være åndssvagt at blokere for det, siger Harald Børsting

I Dansk Metal ryster lederen af a-kassen, Torben Poulsen, også på hovedet af, at arbejdsløse risikerer at få ødelagt kursusforløb.

- Vi har kæmpet hårdt for at få uddannelse i opsigelsesperioden ind i den nye overenskomst. Så vil det være ærgerligt og helt forkert, hvis opsagte bliver nødt til at afbryde deres kurser i samme øjeblik, de bliver arbejdsløse, siger Torben Poulsen.

I Folketinget er Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører, Leif Lahn Jensen, opmærksom på, at der med Koch-udvalgets udspil kan opstå et problem for dem, der er på kursus og går fra at være opsagt til at være ledig.

Men indtil regeringen har fremlagt sit udspil til en ny beskæftigelsespolitik, kan Leif Lahn Jensen ikke svare konkret på, hvad regeringen vil gøre.

Carsten Koch er formand for det ekspertudvalg, regeringen har nedsat. Han er opmærksom på, at der kan være et problem for opsagte lønmodtagere under uddannelse.

- Det er ikke et tema, som vi har berørt i udvalget, men jeg vil gøre ministeren opmærksom på, at der bør findes en måde at undgå, at folk må stoppe et ellers relevant uddannelsesforløb.

- Den præcise model for en fornuftig løsning må regeringen komme op med, siger Carsten Koch til A4.

/ritzau/