Kodak-moment knuser kronhjort-knalderi

Efteråret er kronhjortenes brunsttid, men det er ikke kun hjortene, der boltrer sig i skovene. Et stigende antal danskere tager også en tur i skoven for at komme helt tæt på hjortene, der netop nu løber rundt med flotte gevirer og brøler.

Det har fået Naturstyrelsen til at bede skovgæster landet over om at tage hensyn til dyrene. Også selvom man er bidt af at tage billeder af de mægtige kronhjorte.     

- For mange er det ikke nok bare at lytte til krondyrenes dybe brøl. Fra TV er man vant til at komme helt tæt på, og så tror man, det skal være sådan. En del af forklaringen er også, at flere har fået en hobby med at fotografere naturen. Man vil tæt på og se, når dyrene slås eller parrer sig. Men det ender desværre ofte med, at dyrene i stedet bliver skræmt og flygter i skjul, fortæller skovrider Ulrik Lorenzen fra Naturstyrelsen i Blåvandshuk, hvor man har landets største bestand af krondyr.

Følg Dagens.dk på Facebook - klik her og vær med

I parringstiden har kronhjortene travlt med at holde styr på en hel flok hunner, samtidig med at de skal holde andre hanner på afstand. Når kronhjortene bliver forstyrret af mennesker, løber de væk for at komme i skjul, og dette afbræk i datingprocessen giver problemer.

- Det kan være, det ser harmløst ud, at dyrene flygter, for de falder jo ikke om og dør. Men det er en kompliceret balance, der bliver bragt i uorden. Hjorten mister kontakten med sine hunner og vil mange gange blive tvunget ind i en anden hjorts område. På den måde kan der nemt opstå forvirring og slagsmål, fordi usynlige grænser bliver overtrådt, fortæller skovrider Ulrik Lorenzen.
    
Endelig kan det betyde, at parringen mislykkes eller bliver væsentlig forsinket. Hunnernes meget korte løbetid skal udnyttes korrekt, hvis ikke kalvene skal fødes for sent til, at de kan nå at æde sig fede til vinteren.

En skræmt kronhjort kan være dage om at vende tilbage, og i den næste tid vil den også være mere nervøs end normalt.           

Dagens Gossip