Købekraften skrumper hos de statsansatte

Tag din indkøbsseddel for en måned. Kig på den, og streg varer ud for 700 kroner. Så meget mindre risikerer statsansatte at kunne købe ind for om to år. Det skriver Avisen.dk.

Lønstigningerne for soldater, politifolk, kontoransatte og embedsmænd i staten er så lille i overenskomsten for de næste to år, at den ikke kan følge med prisstigningerne i samfundet.

Ved udgangen af 2015 ser de statsansatte, der nu i snit har en månedsløn på 35.500, ud til at have mistet to procent i købekraft, eller hvad der svarer til de 700 kroner.

- Det står på side et i grønspættebogen for fagforeningsfolk, at man skal sikre reallønnen, så jeg er da ikke tilfreds med resultatet, siger Flemming Vinther, formand for CFU, til Avisen.dk.

- Men det er jo ikke bare i det offentlige, at situationen er sådan. Det er i hele Danmark, tilføjer han.

Flemming Vinther har som chefforhandler for de ansatte i staten været med til at indgå overenskomst for de 184.000 statsansatte med finansminister Bjarne Corydon (S).

Den gav en lønstigning på 0 procent i år og 1,1 procent næste år. Men i de to år er det regeringens eget bud, at priserne stiger 1,5 første år og 1,6 procent året efter.

- Vi bliver bare nødt til at tage et par år mere, hvor det er surt, siger Flemming Vinther.

Privatøkonom i Danske Bank Las Olsen bekræfter, at de statsansatte får mindre at købe for, men nævner, at der i år også er skattelettelser. De giver lidt mere til alle i arbejde, men i kroner og øre er der mest til dem, der betaler fuld topskat.

- Men der bliver uden tvivl en reallønsnedgang, hvilket er anderledes end for de privatansatte, der oplever en fremgang i år, siger Las Olsen.

Resultatet har stor betydning for de 670.000 ansatte i regioner og kommuner. I dag går Kommunernes Landsforening (KL) og forhandlerne fra medarbejdernes fagforeninger i gang med de afsluttende forhandlinger.

/ritzau/

 

Dagens Gossip