København er blevet afhængig af udlændinge

Det svarer til flere end 4.000 personer – antallet af rumænere og polakker er næsten fordoblet, og de arbejder nu side om side med lidt over 2.000 indere, pakistanere og thaier, viser de nyeste tal fra Jobindsats.dk, som Berlingske har analyseret.

Udlændingene har især fundet arbejde på hoteller og inden for rengøring, og det i en grad, så virksomhederne ikke ville kunne klare sig uden.

»Uden udlændinge ville vi have store rekrutteringsproblemer. Det er især kendetegnet for hovedstaden, for i Jylland ser vi flere danskere, som arbejder inden for rengøring,« siger chefkonsulent i Servicebranchens Arbejdsgiverforening under DI Jan Stiiskjær, der repræsenterer landets største rengøringsselskaber. Samme melding lyder fra hotellernes brancheforening Horesta.

I øjeblikket er godt 8.000 jobklare københavnere på kontanthjælp, hvoraf halvdelen ifølge Jobindsats.dk har været det i over et år.

Alligevel mener beskæftigelsesborgmester Anna Mee Allerslev (R) ikke, at Københavns Kommune kan svinge pisken yderligere over de ledige – kun over for en mindre gruppe, der nu skal arbejde for kontanthjælpen som følge af den nye reform.

»Langt de fleste ledige vil gerne arbejde og bliver ikke motiveret af pisk. Og flere udlændinge betyder jo ikke nødvendigvis, at danskerne kunne få disse job,« siger hun til b.dk og understreger, at Beskæftigelsesregion Hovedstaden er i gang med at analysere udlændingene på arbejdsmarkedet.

Fagforbundet 3F mener dog, at det er arbejdsgiverne, som er skyld i udviklingen.

»I stedet for at ansætte en dansker på fuld tid, bruger de udlændinge på deltid, ligesom mange omgår overenskomsten. Oven i kræver arbejdsgiverne så, at danskerne skal løbe hurtigere,« siger Jan Mathiessen, afdelingssekretær i 3F København.

Det afviser Allan L. Agerholm, næstformand i Horesta og direktør på Crowne Plaza-hotellet:

»Vi følger de retningslinjer, som vi har aftalt med 3F i overenskomsten. Nogle vælger jo selv at være på deltid.«

Dagens Gossip