København oplever buldrende opsving

Danmark er flækket midt over rent økonomisk. På en række parametre oplever København et buldrende økonomisk opsving, mens resten af Danmark stadig forsøger at komme sig over krisen.

Det skriver Berlingske lørdag.

En af måleenhederne er vækst i økonomien. Her ligger København langt over resten af landet, fortæller chefanalytiker Tore Stramer fra Nykredit.

- Væksten er et sted mellem tre og fire procent i København. Det er meget højt sammenlignet med den fremgang på måske 1,5 procent, som ventes i hele Danmark, siger han til Berlingske.

Forskellen kan også ses, når man sammenligner det private forbrug med før krisen. Mens resten af landet har skruet ned på det private forbrug med mellem 5 og 12 procent, forbruger københavnerne for 4,5 procent mere end før krisen.

Det kan blandt andet skyldes, at beskæftigelsen i hovedstaden buldrer derudaf, mens der i hele Danmark er 115.500 færre i arbejde end før krisen.

- Fremgangen er så kraftig i København, at der nu er flere i arbejde end før krisen. Det samme gælder på ingen måde i resten af landet, siger Steen Bocian, der er cheføkonom i Danske Bank, til Berlingske.

Sidst men ikke mindst illustrerer regionernes bruttonationalprodukt (BNP) sammenlignet med i 2006 forskellen. I Region Hovedstaden er BNP i dag 6,5 procent højere end i 2006. Hos den næstbedste region er BNP i dag 1,5 procent lavere end i 2006.

Ifølge de to økonomer skyldes den økonomiske kløft mellem København og resten af landet flere ting.

En voksende befolkning, øget beskæftigelse, stigende boligpriser, et sundt erhvervsliv, et byggeboom og bedre infrastruktur stiller ifølge de to økonomer København bedre end resten af landet.

/ritzau/

Dagens Gossip