Københavnere bruger sygehuset dobbelt så ofte som jyder

Det viser tal som Deloitte har analyseret for Sundhedsministeriet.

»Jeg er bekymret for, at man i de tyndtbefolkede områder simpelthen får et for dårligt sundhedstilbud,« siger Morten Freil, der er direktør i foreningen Danske Patienter.

De store lokale forskelle i hvor meget sygehusene bruges er et udtryk for, at storbyens veluddannede borgere er de mest krævende, hvad angår deres helbred, mener Henrik Dibbern, der er formand for Praktiserende Lægers Organisation.

»De søger flere behandlinger og trækker mere på systemet end folk med lavere uddannelser. Man kan ikke sige, at de er mere pylrede, men man kan derimod sige, at der er nogen, som venter for længe,« siger han.

Der bør dog være mere lighed i sundhed, mener sundhedsminister Astrid Krag (SF).

»Det skal ikke være sådan, at hjælpen til de syge afhænger af, hvilket postnummer de bor i. Der skal være en ensartethed i den kvalitet, som borgerne får,« siger hun og understreger, at omlægningen af sundhedssystemet tydeligvis er langt fra at være i mål. For mange steder halter de kommunale sundhedstilbud, mener Astrid krag.

Borgerne i den vestjyske kommune Ringkøbing-Skjern er blandt dem, der bruger sygehuset mindst.

Kommunens fagchef for Sundhed og Omsorg, John Christensen, mener, at det blandt andet skyldes mentaliteten på egnen.

»Herude tænker folk i højere grad, at »det går nok over«. Og så venter man lidt længere med at ringe til vagtlægen eller ringe 112,« siger han.

Dagens Gossip