Københavnerkrokodiller skifter art

En dna-prøve har afsløret, at de to krokodiller i Københavns Zoo slet ikke er ægte nilkrokodiller, som man i årevis har troet, men tilhører den truede art ørkenkrokodille eller vestafrikansk krokodille.

Det skriver Politiken mandag.

Ørkenkrokodillen er i modsætning til nilkrokodillen et truet dyr, og derfor skal den anspores til at yngle.

- Vi har ikke gjort meget for at anspore dyrene til at yngle de senere år, men det skal vi nok til nu. Måske ved at manipulere med indeklimaet og foderet for at efterligne deres naturlige ynglesæson, siger dyrlæge Mads Bertelsen fra Københavns Zoo.

I 1981 fik Zoo i København fire nye krokodiller, og i de dokumenter, der fulgte med dyrene, stod arten angivet som nilkrokodille (Crocodylus niloticus).

En glubsk fætter, der som fuldvoksen typisk måler 4,50 meter fra hoved til halespids, men kan blive godt seks meter lang.

Der var imidlertid noget ved krokodillerne, som for det zoologisk kyndige øje ikke helt stemte. For det første blev de kun omkring tre meter lange, og for det andet var de ikke så aggressive, som nilkrokodiller plejer at være.

Men det kunne måske hænge sammen med, at de levede i fangenskab i et relativt lille anlæg, sagde en teori, og så blev sagen ikke undersøgt nærmere.

For få dage siden skete der imidlertid noget bemærkelsesværdigt.

For ved hjælp af dna-analyser af blodprøver fra Zoos to tilbageværende krokodiller fra 1981-leverancen er det nu slået fast, at de tilhører Crocodylus suchus, også kendt som vestafrikansk krokodille eller ørkenkrokodille.

Der har længe været tvivl om artens eksistens, men dna-forskning afslørede i 2011, at nilkrokodiller og ørkenkrokodiller genetisk er to forskellige, selvstændige arter.

/ritzau/

Dagens Gossip