Københavnerne gider ikke idrætsforeninger

Det viser en undersøgelse af københavnernes kulturvaner, som analyseinstituttet Voxmeter har foretaget for Københavns Kommune. Hele 80 procent af de aktive københavnere svarer, at de foretrækker at træne på egen hånd, mens kun 26 procent svarer, at de benytter sig af kommunens idrætsforeninger. Nogle vælger altså begge dele, viser undersøgelsen, som er foretaget på baggrund af besvarelser fra 3.628 danskere.

Ifølge livsstilsekspert Henrik Byager er tendensen et led i en større udvikling, som er kraftigst i København. Tendensen skyldes ifølge ham to ting.

»Den ene handler om, at det klassiske foreningsliv kan fremstå lidt kedsommeligt og tvungent. Man kommer ind i et selskab, man ikke selv kan styre, og man er heller ikke selv hovedpersonen. Den anden del er, at når der er tale om foreninger, er det som regel faste tidspunkter. Der er træning mellem to og fire om onsdagen, og når du dyrker individuel idræt, kan du gøre det onsdag morgen klokken fem og torsdag aften klokken 23,« siger Henrik Byager.

»Udviklingen, som har været der nogle år, er en trussel mod vores foreningsliv, og den ser ud til at fortsætte,« uddyber han.

På landsplan vælger 40 procent af befolkningens aktive idrætsudøvere at lægge vejen forbi en idrætsforening. Men trods de lavere tal i hovedstaden er kultur- og fritidsborgmesteren i Københavns Kommune, Pia Allerslev (V), ikke parat til at nedprioritere idrætsforeningerne.

»Jeg synes, at foreningslivet er utrolig vigtigt, og vi kan ikke have et København, som ikke har et stærkt og velorganiseret foreningsliv,« siger hun.

Hun arbejder for, at man på sigt i højere grad kan kombinere den uorganiserede idræt med den organiserede.

»De forskellige anlæg skal gøres mere tilgængelige, så man med sit sundhedskort og en kode kan få adgang også på mærkelige tidspunkter af døgnet, så det passer ind i ens eget program,« fastslår hun.

»Kommunen kan gøre meget, men det kan foreninger og klubber også,« uddyber borgmesteren.

I øjeblikket bruger Københavns Kommune årligt 15 millioner kroner på idrætsforeninger og 220 millioner kroner på idrætsanlæg. Ifølge Pia Allerslev skal der investeres mere i både løbestier og kunstgræsbaner, men den konkrete fordeling af midler er endnu ikke fastlagt.

Dagens Gossip