Københavns kommune bøjer sig i kamp med andelsforening

Skrevet af admin

09/09/2015

Dagens topnyheder

Statsforvaltningen har vurderet, at Københavns Kommune ikke kan diktere priserne på Grøndalsvænge andelsforenings boliger. Dermed slutter en halvandet år lang fejde mellem kommunen og andelsforeningen.

Uenigheden opstod, da andelsforeningen ønskede at omdanne andelsboligerne til ejerboliger. Foreningen fik nemlig vurderet, at de 389 husstande i gennemsnit vil stige 1 million i pris per hus, hvis foreningen blev omlagt til ejerboliger.

Det blev dog forhindret af kommunen, fordi en servitut fra andelsforeningens barndom viste, at boligerne skal være billige, og dermed ikke må stige i pris, hvilket de ville gøre som ejerboliger.

Boligforeningen fra Københavns Nordvestkvarter, henvendte sig derfor til Statsforvaltningen i september 2014 efter fem måneders kamp med kommunen. Afgørelsen falder i god jord hos formand for andelsforeningen, Bjarne Jepsen.

- Udtalelsen fra Statsforvaltningen er klokkeklar. Efter statsforvaltningens opfattelse kan Københavns Kommune ikke lovligt håndhæve forbuddet mod fortjeneste ved salg af andele i Andelsboligforeningen Grøndalsvænge, siger Bjarne Jepsen.

Statsforvaltningen vurderede nemlig, at servitutten ikke kan håndhæves, da andelsforeningen købte sig fri af Københavns Kommune i 2004.

Derudover vurderede statsforvaltningen også, at det ikke er kommunens opgave at sikre billige boliger.

Juridisk set har Københavns Kommune mulighed for at tage sagen videre til domstolene, men overborgmester Frank Jensen (S) sagde allerede i foråret, at kommunen vil følge Statsforvaltningens anvisninger. Det holder han stadig fast i.

- Med den klare vurdering, der ligger nu, er det kun ét for os at gøre - nemlig at sige, at nu ophører kommunen med at håndhæve servitutten. Det betyder, at vi nu trækker en streg i sandet, så borgerne på Grøndalsvænge kan komme videre med deres liv, siger Frank Jensen i en skriftlig kommentar.

/ritzau/