Københavns Kommune vil bekæmpe løndumping med kontrolkorps

Det skal samtidig gøres mere tydeligt i de kommunale kontrakter, at København ikke tolererer social dumping i nogen form.

»Vi har set polske håndværkere blive spist af med timelønninger omkring de 40 kroner. Men vi vil simpelthen ikke finde os i, at lønmodtagere bliver snydt, udnyttet og underbetalt i ly af kommunale kontrakter og byggeopgaver«, lyder krigserklæringen fra Københavns overborgmester, Frank Jensen (S).

»Social dumping er noget svineri, og derfor skal vi gøre, hvad vi kan, for at stoppe det og sørge for, at de firmaer, der arbejder på denne måde, løber en meget stor risiko for at blive afsløret«, siger han.

De firmaer, der bryder regler og kontrakter, vil i fremtiden blive afkrævet store kontante bøder eller få tilbageholdt betaling for arbejdet eller i yderste konsekvens få ophævet kontrakten.

Den nye kontrolenhed skal især interessere sig for Københavns 650 aktive byggepladser, men også gennemføre kontroller i de rengørings- og transportfirmaer, der arbejder for kommunen.

Fagforbundet 3F er glad for initiativet.

»Mange flere kommuner bør gøre det det samme som København og oprette lokale kontrolenheder; for i dag er der stort set ingen kommuner, der kontrollerer, om deres kontrakter bliver overholdt«, siger Palle Bisgaard, faglig sekretær i 3F’s byggegruppe.

Dagens Gossip