Københavns Kommune vil boykotte varer fra jødiske bosættelser

I går aftes besluttede et flertal i Københavns Borgerrepræsentation, at der nu skal arbejdes for en boykot af indkøb af varer fra ulovlige israelske bosættelser.

Et flertal bestående af R, S, SF og EL, stemte forslaget fra SF videre til behandling i økonomiudvalget.

Dermed tager Københavns Kommune stilling til de ulovlige bosættelser, der senest har været til stor debat i forbindelse med nedtagningen af en busreklame i København, der opfordrede til boykot.

- Når man handler med de ulovlige bosættelser, så er man med til indirekte at støtte de ulovlige bosættelser økonomisk.

- Og både FN og regeringen har opfordret til, at man ikke støtter bosættelserne økonomisk, siger Sisse Marie Welling (SF), medlem af Københavns Borgerrepræsentation og folketingskandidat, til Ritzau.

Hun mener, at forslaget er naturligt at vedtage i kommunen, da Københavns Kommune allerede har en politik om ikke at investere i selskaber, der arbejder i ulovlige bosættelser.

Den holdning forstår man dog i ikke i Dansk Folkeparti, hvor medlem af Borgerrepræsentationen, Finn Rudaizky, har kritiseret, det han mener, er et hyklerisk fokus på Israel i kommunen.

- Det er dobbeltmoralsk, når Frank Jensen ikke drømmer om og heller ikke tør sige noget om menneskerettigheder i Kina, men han tør godt boltre sig i den lille borgerrepræsentation om udenrigspolitiske anliggender, siger Finn Rudaizky.

Også Venstres hovedstadsordfører og tidligere integrationsborgmester i København, Martin Geertsen, ryster på hovedet.

- Man må jo spørge sig selv, hvad regeringen og statsministeren mon mener om, at Frank Jensen bedriver udenrigspolitik fra Københavns Rådhus i stedet for at lappe huller i vejene og sørge for ordentlige skoler. For det er jo slet ikke kommunens opgave at forholde sig til den slags, siger Martin Geertsen.

Forsalget har dog næppe mulighed for at blive udmøntet i en boykot i sidste ende, da Socialdemokraterne ifølge partiet politiske ordfører i borgerrepræsentationen, Lars Aslan Rasmussen, i sidste ende ikke vil støtte en boykot:

- Socialdemokraterne i Borgerrepræsentationen har udelukkende støttet forslaget fra Enhedslisten og SF for at sikre at forslaget bliver set efter i sømmene og får en fair behandling i økonomiudvalget.

- Men vi kommer ikke til at støtte en boykot mod varer for Vestbredden. Dels fordi vi ikke ønsker at føre udenrigspolitik på rådhuset, og fordi vi mener, at forslaget er præget af hykleri, da der er adskillige nationer i verden særligt i Mellemøsten, der i den grad opfører sig værre end Israel, siger Lars Aslan Rasmussen.

Aarhus Kommune har i 2014 vedtaget et lignende forslag vareboykot, der også er under viderebehandling i kommunen.

I slutningen af april var boykot af bosættervarer også til debat, da busselskabet Movia besluttede at tage en busreklame ned, der var rettet mod produkter fra de israelske bosættelser, hvilket medførte stor debat og kritik af selskabet.

/ritzau/

Dagens Gossip