Københavns konflikt med trossamfund ærgrer terrorforsker

Skrevet af admin

13/11/2015

Dagens topnyheder

Torsdag besluttede Københavns Kommune, at Islamisk Trossamfund ikke længere skal deltage i en række af kommunens integrations- og antiradikaliserings-indsatser.

Beslutningen kommer efter et længere skænderi mellem Islamisk Trossamfund og Københavns Kommune.

Kommunen ville have trossamfundet til inden 30 dage at tage afstand fra en række prædikanter, der ifølge kommunen taler om jøder som efterkommere af svin og aber, som accepterer vold mod kvinder, samt går ind for dødsstraf for homoseksuelle.

Islamisk Trossamfund afviser kommunens "revolverpolitik", som den kalder ultimatummet.

På sidelinjen ærgrer terrorforskeren Magnus Ranstorp, som Københavns Kommune tidligere har hyret til at udarbejde en anti-radikaliseringsstrategi, sig over konflikten.

- Jeg er en af de første til at sige, at man skal stå op imod antidemokratiske holdninger. Det skal man gøre på politisk niveau, men når man skal samarbejde på lokalt niveau, så må man have en dialog med alle, siger han.

- I og med at man har stillet et ultimatum, giver det ikke gode forudsætninger for et samarbejde siden hen. Det skaber et billede af en modsætning. Det kommer til at få konsekvenser for dem, der arbejder med det her i felten.

- Det kan indebære, at nogle ikke henvender sig til kommunen eller VINK (Antiradikaliseringsindsatsen i København, red.), fordi den her konflikt har været så offentlig og konsekvent.

Magnus Ranstorp understreger, at han ikke tager stilling til det politiske opgør, men at han ærgrer sig over måden, det har udviklet sig på.

- Jeg forstår, at det politisk er nødvendigt at tage det her opgør, men der findes forskellige måder at gøre det på, siger han og tilføjer, at forløbet har lagt unødigt op til konfrontation.

Både Islamisk Trossamfund og ungdomsorganisationen Munida var repræsenteret i VINK-indsatsen. Den indsats er de nu bandlyst fra.

Pressesekretær Mohammed Nehme fra Islamisk Trossamfund oplyser til Ritzau, at bestyrelsen i Trossamfundet har besluttet, at den ikke ønsker at kommentere sagen om det afbrudte samarbejde med kommunen på nuværende tidspunkt.

Islamisk Trossamfund har tidligere bebudet en mulig retssag mod Københavns Kommune. Til det svarer han:

- Der bliver holdt møder med nogle advokater, og der er ikke nyt om det.

/ritzau/