Københavns Universitet: Lundes afskrift er bagateller

Skrevet af admin

30/03/2016

Mest læste i dag

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen har ikke handlet i strid med god videnskabelig praksis, fastslår Praksisudvalget på Københavns Universitet.

Universitetet har fundet 19 tilfælde af genbrug i ministerens ph.d.-afhandling om Grundtvig.

- Det er ofte korte eller refererende tekstpassager samt tekster, der gengiver en almen forståelse. I de fleste tilfælde er der således tale om "bagateller", skriver universitetet.

- Det er dog kritisabelt, at én specifik forfatter ikke er citeret og nævnt i litteraturlisten, ligesom det generelt bør fremgå, når en afhandling bygger på et kandidatspeciale, som det er tilfældet her, skriver Praksisudvalget videre.

Det drejer sig om et afsnit i afhandlingen, der burde have været markeret med citationstegn og med henvisning til et antologibidrag fra Grethe Bülow-Olsen. Den tekst burde også være med i litteraturlisten til afhandlingen, mener udvalget.

- Det er imidlertid udvalgets opfattelse, at der ikke vildledes om egen indsats i en sådan grad, at det er i strid med god videnskabelig praksis, konkluderes det.

Lunde Larsen, der er tidligere uddannelses- og forskningsminister, havde selv bedt Københavns Universitet gå hans ph.d.-afhandling igennem med en tættekam, efter at han i pressen var blevet beskyldt for at have plagieret dele af afhandlingen, dels fra tekster, han selv tidligere havde offentliggjort, og dels fra andre forfattere.

Dekan ved Det Teologiske Fakultet, Kirsten Busch Nielsen, kalder afgørelsen fra Praksisudvalget klar og nuanceret.

- Vi vil nu vurdere perspektiverne i afgørelsen og følge sagen til dørs både i det konkrete tilfælde og med henblik på de mere principielle aspekter, siger hun i en pressemeddelelse.

Esben Lunde Larsen har beklaget over for universitetet, at han i flere tilfælde har genbrugt tekst fra en teologisk artikelsamling uden at angive kilde. Og han har også erkendt, at han burde have oplyst, at ph.d.'en gør brug af hans eget speciale.

Lundes ph.d.-afhandling hedder "Frihed for Loke saavelsom for Thor" og handler om digteren og præsten N.F.S. Grundtvigs frihedsbegreb.

/ritzau/