Københavns Zoo jubler over ny tapirunge

Skrevet af admin

02/11/2013

Dagens topnyheder

Københavns Zoo har fået et nyt familiemedlem i form af en nyfødt lille hantapir.

Der er tale om en skaberak-tapir, som er den største af fire tapirarter og anses for at være en truet dyreart.

Men i hovedstadens zoologiske have trives tapirer åbenbart. Den nyfødte unge er nemlig den 14. skaberak-tapir, der bliver født i København. Og det glæder havens videnskabelige direktør, Bengt Holst.

- Det betyder enormt meget, fordi der er så få tapirer i zoologiske haver. Og det er et af de avlsprogrammer, der har lidt svært ved at komme rigtig op at stå, siger han.

Det findes færre end 50 tapirer i Europa, hvor der kun fødes tre til fire unger årligt. København Zoo er derfor med sin 14. unge lidt af banebryder.

- Vi ved ikke hvorfor. Vi kan bare konstatere, at vi gør det godt, siger Bengt Holst og tilføjer:

- Tapirerne er en nøgleart for os. Vi har altid fokuseret meget på den, fordi den er så mærkværdig. Og vi har altid haft gode avlsresultater, så vi føler lidt mere for den.

Fødslen fandt sted natten til fredag. Næste morgen fandt dyrepassere den nyfødte unge stavrende rundt på usikre ben i Tapirhuset, mens den undersøgte verden.

I modsætning til sin mor er ungen beklædt med hvide prikker og streger, så den kan camouflere sig i naturen. Men i løbet af få måneder vil de forsvinde, forklarer Bengt Holst.

Skaberak-tapirer er ved fødslen på størrelse med en lille cockerspaniel, men bliver siden op til 150-200 kilo tunge og cirka en meter høj.

Bengt Holst er også formand for en gruppe af europæiske zoologiske haver, der arbejder for at sikre tapirbestanden i Europa. Han påpeger, at det er begrænset, hvad man ved om tapirer.

Derfor er den nyfødte unge en kærkommen gave til det europæiske avlsprogram, og om 12 til 18 måneder vil den blive sendt til en anden zoologiske have.

- Avlsprogrammerne går ud på at sørge for, at hele den europæiske bestand er sund og velfungerende.

- Og det er den kun, hvis hanner og hunner går sammen, siger Bengt Holst.

/ritzau/