Københavnske gymnasielever drikker mere end andre elever

Skrevet af admin

08/04/2016

Dagens topnyheder

Et vildt gymnasieliv med smøger, sprut og stoffer leves i højere grad af eleverne på de københavnske gymnasier end af elever i resten af landet.

Det viser den første kortlægning af sundheden hos 5000 gymnasieelever i Københavns Kommune foretaget af Statens Institut for Folkesundhed. I alt har mere end 70.000 af landets gymnasieelever i hele landet deltaget i samme undersøgelse.

Det skriver Politiken.

Mens hver 5. københavnske gymnasieelev ryger cigaretter hver dag, tænder kun godt hver 10. gymnasieelev i det øvrige Danmark smøger dagligt.

Også hash og hårde stoffer er dobbelt så udbredt blandt de københavnske elever som i resten af landet.

Formand for Vidensråd for Forebyggelse professor Morten Grønbæk kalder tallene "et stort problem".

- Det er farligt, når uhensigtsmæssige vaner bliver grundlagt i en ung alder. Så er risikoen større for, at forbruget fortsætter langt ind i livet, siger han til Politiken.

Ifølge ungdomsforsker Jens Christian Nielsen, Danmarks Pædagogiske Universitet, handler det vildere ungdomsliv blandt københavnske gymnasiaster om eksponering og lettere tilgængelighed.

- Der er mange fester, barer og kulturelle arrangementer, og den type er der færre af udeomkring i landet. Mulighederne er større i de store byer, mener han.

Sundheds- og omsorgsborgmester i Københavns Kommune Ninna Thomsen (SF), der har bestilt opgørelsen, er overrasket over resultatet.

- Tallene understreger, at vi skal op i et helt andet gear forebyggelsesmæssigt, hvor kommunen går tættere på, og hvor skolerne også bliver nødt til at tage problemet meget alvorligt, siger hun til Politiken.

/ritzau/