Københavnske pædagoger skiftes til at pjække

Københavns omkring 6000 pædagoger melder sig i gennemsnit syge fra arbejde i mere end tre uger om året hver. Det viser de seneste tal fra Københavns Kommune, skriver Berlingske.

Ifølge kommunen er sygefraværet blandt københavnske pædagoger 30 procent højere end hos folkeskolelærerne i hovedstaden og "markant højere" end blandt pædagoger i Aarhus, Odense og Aalborg.

De mange døgn under dynen kan skyldes de såkaldte øv-dage, lyder forklaringen i avisen. Det betyder, at man kan ringe til sin arbejdsplads og sige, at man har det "øv", og så får man en gratis sygedag.

- Vi ved godt, at der på nogle få institutioner findes en usund kultur, hvor personalet er så misforstået solidarisk, at man har en omgangskvote for sygdom: "Nå, er du tilbage, så er det vist min tur til at lægge mig". Ja, øv-dagene findes.

- Jeg ved godt, at det er kontroversielt, at det skal komme fra os selv. Men som faglig organisation skal vi varetage medlemmernes tarv, og det er at være åbne og bekæmpe systemer med øv-dage, siger Jan Hobby til Berlingske.

Han er næstformand i Landsforeningen for Socialpædagoger (LFS) og vurderer, at omkring 20 til 40 institutioner i København er gennemsyret af denne usunde arbejdskultur.

Han mener dog også, at de kommunale institutioner er underlagt for meget bureaukrati og kontrol.

Børne- og ungdomsborgmester i København Anne Vang (S) har ikke selv hørt om øv-dagene.

- For nogle steder er sygefraværet alt, alt, alt for højt. Og vi ved, at nogle institutioner har en kultur, hvor man taler sygdom op. Det er ikke en sund kultur, heller ikke for medarbejderne, og den skal vi bekæmpe, siger hun til Berlingske.

/ritzau/

 

Dagens Gossip