Københavnske politikere i oprør over »symbolsk« kriterium på ghettoliste

Beskæftigelses- og integrationsborgmester Anna Mee Allerslev (R) kalder kriteriet stigmatiserende.

»I mine øjne er det et unødvendigt kriterium og et levn fra nullernes symbolpolitik,« siger hun og ærgrer sig over, at regeringen ikke har haft hverken »viljen eller modet« til at fjerne etnicitetskriteriet i udspillet til en ny ghettoliste.

Til gengæld lægger regeringen op til at tilføje to nye kriterier - uddannelse og indkomst - til de eksisterende tre: Arbejdsløshed, etnicitet og kriminalitet.

Hvis tre ud af de fem kriterier er opfyldt, kan et område betegnes som en ghetto, men ifølge Anna Mee Allerslev skygger etnicitetskriteriet for problemerne.

»Det skygger for det, der i virkeligheden er vigtigt, om vi får borgerne i job, om de unge får en uddannelse, om deres sundhedstilstand kan komme op på niveau, om de sociale sager overstiger det antal, der er andre steder, og så selvfølgelig kriminalitet, når man ser på enkeltpersoner,« siger hun.

Også overborgmester Frank Jensen (S) så helst, at kriteriet var pillet ud.

»Der er kommet to nye, vigtige kriterier ind, når man udpeger udsatte boligområder. Alt i alt får vi et mere dækkende billede af de udsatte boligområder,« siger han i en skriftlig kommentar.

»Når det er sagt, så havde jeg helst set, at det etniske kriterium var helt væk. Det handler ikke om etnicitet, men om at få stærke boligområder, hvor beboerne er i arbejde eller studerer og ikke begår kriminalitet, uanset hvor de kommer fra. Vi kan ikke ændre på folks etnicitet, men vi kan arbejde for, at de får et job,« siger han.

SFs beskæftigelses- og integrationsordfører i København, Neil Stenbæk Bloem, har kun hovedrysten tilovers for kriteriet.

»Jeg er dybt skuffet over, at en socialdemokrat har valgt at stå i spidsen for at videreføre VKOs diskrimination af etniske minoriteter. Vi skal have løftet de socialt udsatte boligområder uden at forfalde til 00’ernes fordomsfuldhed,« siger han i en skriftlig kommentar.

»Jeg finder det personligt stødende at sammenflette folks etnicitet med uønskede samfundselementer. Man kan ikke forvente andet af VKO, men når vi befinder os i grænselandet til egentlig racisme fra statens side, så er det hovedrystende, at denne regering har valgt at videreføre denne skamplet. Det her er en hån mod alle de hårdtarbejdende etnisk minoritetsborgere, som bidrager til at få Danmark til at hænge sammen.«

By- og boligminister Carsten Hansen (S) fastholder dog, at kriteriet er vigtigt.

»Jeg har selv arbejdet i et boligområde i ti år, inden jeg kom i Folketinget, og jeg ved, at kulturmødet, når man kommer over 50 procent med anden etnisk baggrund, giver nogle store udfordringer. Ikke fordi etnicitet i sig selv er et problem, men det giver nogle store udfordringer, derfor vil vi gerne have blandet det noget mere,« siger han.

Regeringen ønsker, at antallet af ghettoer bliver nedbragt. Ifølge Berlingske er det målsætningen, at antallet af ghettoer skal være nedbragt med 25 procent i 2016 og 50 procent i 2020.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip