Købmænd: Dankortet bør nationaliseres

Nutidens mønt - dankortet - skal ikke ende på udenlandske hænder. Derfor bør bankernes virksomhed, Nets, der driver dankortet, betalingsservice, e-boks og NemID nationaliseres.

Opfordringen kommer fra brancheorganisationen De Samvirkende Købmænd, der henviser til grundlovens paragraf 26, hvoraf det fremgår at "kongen har ret til at lade slå mønt".

Det er det timelange sammenbrud hos Nets mandag, hvor dankortet ikke kunne bruges over stort set hele landet, der gør, at købmændene vil have dankortet nationaliseres.

- Det er storbankernes afgørelse, om de vil fortsætte som medejere af Nets. Men det må være et politisk valg, hvad Nationalbanken gør.

- Her opfordrer vi af hensyn til detailhandlen og forbrugerne Folketinget til meget grundigt at overveje, om Nets og dermed dankortet skal risikere at ende på måske en udenlandsk kapitalfonds hænder, siger John Wagner, der er administrerende direktør i De Samvirkende Købmænd, i en pressemeddelelse.

Risikoen er ifølge John Wagner, at en ny "privat" ejer af Nets vil forsøge at superoptimere indtjeningen i Nets - på bekostning af nyinvesteringer i den finansielle infrastruktur, detailhandlen og forbrugerne.

- Man kan på mange måder sammenligne dankortet med jernbanenettet, hvor man har fastholdt staten som ejer af Banedanmark og kun udliciterer dele af togdriften.

- Folketinget bør overveje at give Nationalbanken en tilsvarende opgave i forhold til dankortet, så vi opnår optimal sikkerhed for, at vi også på lang sigt kan bevare dankortet som det billigste og mest driftssikre betalingsmiddel i Danmark, siger John Wagner.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip